Norske politikere om terrorangrepet: Vondt, mørkt, trist

Statsminister Erna Solberg sier terrorangrepet i New Zealand viser hvor viktig det internasjonale arbeidet mot ekstremisme er.

Statsminister Erna Solberg mener det er viktig å slåss mot ekstremisme i alle former. Foto: Pontus Höök / NTB scanpix
  • NTB
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over tre år gammel

– Det er en påminnelse om at vi er nødt til å slåss mot ekstremisme i alle former. Det dette ser ut som, er et terrorangrep fra høyreekstreme mot innvandrere og flyktninger, og selv om det er på andre siden av jordkloden, så er det en sterk påminnelse om hvor viktig det er for oss alle å bidra til at vi får ned spenninger, jobber mot ekstremisme, og at vi at har solidaritet med hverandre når noe sånt skjer, sier statsminister Erna Solberg (H) til NRK.

Den mistenkte postet et manifest på nettet i forbindelse med angrepet.

– Det gir dessverre assosiasjoner til en situasjon i Norge, som er noe av det verste i vår tid. Det viser at det internasjonale arbeidet mot ekstremisme er ekstremt viktig. Men først og fremst så sørger vi i dag over alle de drepte og sårede og ikke minst gir solidaritet til deres familier.

Støre: Ord blir fattige

– Flere titalls uskyldige mennesker er drept, mange er skadd, enda flere har mistet en av sine nærmeste. Ord blir fattige i møte med den tragedien som nå rammer så mange mennesker, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre i en kommentar.

– Tankene går uunngåelig til vår egen historie og angrepet på AUF og på vårt demokrati 22. juli 2011. Den angivelige gjerningsmannen fra Australia skal ha lagt ut et manifest som viser at han deler holdningene som førte til terrorangrepet her hjemme. Det er en dramatisk påminnelse om at dette farlige tankegodset lever videre og utgjør en stor trussel mot våre verdier og vår trygghet, fortsetter Støre.

Rammer blindt

Flere norske politikere fordømte tidlig fredag morgen terrorangrepet mot to moskeer på New Zealand.

– Vi må på det sterkeste fordømme terrorangrepet på uskyldige samlet for fredelig fredagsbønn i moskeen i New Zealand, sier Abid Raja (V).

– Håper våre alles tanker går til ofrene og deres familier. Vi må bekjempe alle typer ekstremisme, og ekstremismen rammer blindt og oss alle, skriver Raja.

Mørkt

Også næringsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) sender tanker og medfølelse til alle som er rammet.

– Et terrorangrep på troende som går til fredagsbønn. Et angrep på uskyldige bare fordi de tror på Allah. Så mørkt, skriver Torbjørn Røe Isaksen på Twitter.

Knut Arild Hareide (KrF) skriver at det er vondt og uendelig trist å våkne opp til nyhetene om terrorhendelsen på New Zealand.

– Denne gang er det uskyldige muslimer i en moské som er rammet, skriver han og sender tanker og medfølelse til hele folket på New Zealand som opplever en slik katastrofe.

Også barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad (KrF) omtaler angrepet som grusomt og sender tanker og bønner til sårede og etterlatte.

Mer om skytingen på New Zealand:

Publisert: