Frp står fast ved Hagens kandidatur

Flere i Frp rister på hodet over oppfordringen om å erstatte Carl I. Hagen med en annen kandidat til Nobelkomiteen. De sier et bytte er uaktuelt.

Flere i Frp reagerer kraftig på at de andre partiene ber Frp komme opp med en annen Noble-kandidat enn Carl I. Hagen. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
 • NTB
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

– Glem det! Tror noen virkelig at vi lar oss diktere av Arbeiderpartiet og andre, er svaret fra en Frp-kilde Dagbladet har snakket med. Anbefalingen om å bytte ut Hagen oppfattes som en provokasjon.

Oppfordringen om å finne en ny kandidat var klar og kom mandag ettermiddag fra samtlige partier bortsett fra regjeringspartner Høyre. Da hadde de parlamentariske lederne på Stortinget vært samlet på kontoret til stortingspresident Olemic Thommessen (H) for å diskutere om en vararepresentant er valgbar til komiteen.

Regelverk

– Vi ber Frp finne en kandidat som ikke bryter med det som har vært kutymen med de siste oppnevningene, og at vi får et regelverk på plass som gjør at det blir klarere og greiere neste gang, sa Venstre-leder Trine Skei Grande.

– Nå har Stortinget hatt flere år på seg til å foreslå̊ et nytt regelverk, som ble aktualisert allerede da Thorbjørn Jagland ble innvalgt i Nobelkomiteen mens han satt på Stortinget. Så hvorfor nå̊, som Carl er foreslått? Man kan ikke gi det tilbakevirkende kraft bare fordi de ikke liker Carl, sier en annen Frp-kilde.

Skal diskutere

Frps parlamentariske leder Hans Andreas Limi sa etter møtet at partiet må diskutere saken.

– Det vi må forholde oss til, er at det kan oppstå en situasjon i Stortinget hvor Carl I. Hagen, som vårt medlem, ikke får flertall, fordi det fremsettes en motkandidat, erkjente Limi overfor NTB.

– Vi vet ikke foreløpig om den situasjonen oppstår, men satt på spissen kan det oppstå.

Les også

 1. Frp bedt om å finne en annen Nobel-kandidat

 2. «Uklokt av Stortinget å velge Hagen til Nobelkomiteen»

 3. Thommessen: Frps valg av Hagen til Nobelkomiteen er utfordrende

 4. Støre ber Stortinget si nei til Hagen i Nobelkomiteen

Publisert:
 1. Nobels Fredspris
 2. Carl I. Hagen
 3. Nobelprisen

Mest lest akkurat nå

 1. Koronasmitten øker på Nord-Jæren – hva betyr det for deg?

 2. Beruset gutt på 13 år mis­tenkt for kniv­tyveri på M44

 3. Bryne-trener brenn­het kandidat for elite­serie­klubb

 4. Deler av stien er skylt vekk av regnet

 5. Forlot Viking i hui og hast: – Det var smertefullt

 6. Stort steinras: Svein Tore kjørte nesten rett inn i raset