Sveinung Rotevatn vil bli ny Venstre-leder

Sveinung Rotevatn bryter tausheten og kunngjør at han stiller som kandidat til ledervervet i Venstre. Hans mulige utfordrere holder tett.

Sveinung Rotevatn.
  • NTB
Publisert: Publisert:
Sveinung Rotevatn kunngjør at han ønsker å bli ny leder for Venstre.
iconDenne artikkelen er over to år gammel

Det siste året har lederdramaet rast i regjeringspartiet, noe som kulminerte i at nåværende Venstre-leder Trine Skei Grande 11. mars kunngjorde at hun ville trekke seg på Venstres neste landsmøte. På grunn av koronakrisen blir landsmøtet først holdt i september.

– Det siste året har vært krevende for partiet vårt. Det har vært mye persondiskusjoner, spekulasjoner og lekkasjer. Det har ikke vært kjekt for noen, minst av alt for oss som har stått midt i det, sier Rotevatn i en video han la ut på sin Facebook-side onsdag morgen.

– Åpen diskusjon

Der begrunner han hvorfor han for første gang åpent sier at han stiller som lederkandidat.

– Partiet skal velge en ny leder, og da trenger vi en god prosess. Vi trenger en åpen diskusjon om hvor vi står, hvor vi skal, og hvem som skal lede oss dit, sier han.

Rotevatn er i dag klima- og miljøminister, og Unge Venstre har tidligere foreslått ham som ny partileder. I mars ble han innstilt som ny nestleder av valgkomiteen i Venstre, men det var før Grande varslet sin avgang.

Utfordrere

Men Rotevatn har flere mulige utfordrere. Både kulturminister Abid Raja, næringsminister Iselin Nybø og kunnskapsminister Guri Melby er pekt på som kandidater til ledervervet.

– Det er ingen mangel på kandidater. Vi har et overskuddsbeger med fire gode navn på blokka, sier Venstres fylkesleder i Møre og Romsdal, Ragnhild Helseth.

Hun er ikke overrasket over at Rotevatn går ut offentlig.

– Det er flott at folk sier åpent at de vil påta seg dette viktige vervet, sier hun.

Hun samler nå signaler fra lokallagene for å komme med et nytt innspill til valgkomiteen innen fristen 15. juni.

Knapp på Nybø

De fleste fylkeslagene ønsker ikke å gå ut med hvem de vil ha som partileder. Men Rogaland Venstre mener Iselin Nybø vil kunne bli en «samlende og god leder».

– I tillegg til å være kunnskapsrik har hun imponert gjennom innsatsen i regjering og viser tydelige lederegenskaper, sa fylkesleder Kjartan Alexander Lunde til NTB nylig.

Ifølge VG har Oslo Venstre foreslått Melby og Rotevatn som potensielle ledere i sitt innspill til valgkomiteen.

Verken Raja, Nybø eller Melby ville onsdag si om de tar opp kampen med Rotevatn.

Vil ikke si

– Akkurat nå er vi i innspurten med å lande og presentere enda en krisepakke for landet og næringslivet. Jeg bruker tiden min til å jobbe for få flest mulig bedrifter gjennom denne krisen slik at folk kan komme tilbake på jobb. Lederspørsmålet i Venstre skal jeg ta stilling til når den til kommer, sier Nybø til NTB.

Nesten nøyaktig samme ordlyd har Melby og Raja i sine svar.

– Spørsmål om høstens ledervalg vil jeg komme tilbake til når vi er ferdige med å få på plass gode løsninger i Stortinget, og Venstres partiorganisasjon har fått sjansen til å gi nye innspill til valgkomiteen. Venstre er uansett heldig som har mange gode kandidater til sentrale verv, og valgkomiteen har et luksusproblem når de skal sette sammen et nytt lag, sier Raja.

– Abid må inn i ledelsen, skriver Venstres kommunalråd i Trondheim Erling Moe og Stad-ordfører Alfred Bjørlo i et innlegg i VG onsdag.

Den nye innstillingen fra valgkomiteen vil være klar i august, opplyser komitéleder Per A. Thorbjørnsen til NTB.

Siden Venstre gikk inn i regjering i januar 2018, har partiet slitt på meningsmålingene. Siden juli 2018 har partiet kun tangert sperregrensen på 4 prosent én gang, ifølge nettstedet Poll of polls.

Publisert: