Trond Giske om innstillingen til ledervervet: – Jeg er ydmyk og rørt

Trond Giske (Ap) sier han er rørt over å bli innstilt til vervet som ny fylkesleder i Trøndelag Arbeiderparti. Samtidig skaper forslaget reaksjoner.

Trond Giske
  • NTB
Publisert: Publisert:
Trond Giske i stortingssalen. Mandag ble Giske innstilt som ny fylkesleder i Trøndelag Arbeiderparti.
Terje Sørvik, Arild Grande og Ola Øie fra valgkomiteen i Trøndelag Arbeiderparti kunne mandag legge fram en enstemmig innstilling før fylkesårsmøtet til helgen. Der foreslås Trond Giske som ny fylkesleder.
icon
Denne artikkelen er over to år gammel

– I dag har valgkomiteen i Trøndelag Arbeiderparti bedt meg om å ta på meg oppgaven med å lede fylkespartiet. Jeg er ydmyk og rørt over støtten fra mange kommunepartier i Trøndelag og fra en enstemmig valgkomité, skriver Giske i et innlegg på sin Facebook-side.

Etter lange og vanskelige diskusjoner kunne valgkomiteens leder, Arild Grande, mandag ettermiddag legge fram en enstemmig innstilling til ny ledelse i Trøndelag Arbeiderparti.

Der foreslås Trond Giske fra Trondheim som ny fylkesleder. Selve valget av ny fylkesledelse skjer på fylkesårsmøtet til helgen.

– Jeg har sammen med partifeller i Trøndelag slåss for god eldreomsorg og skoler, flere arbeidsplasser i hele fylket og trygghet for alle. Det er viktigere enn noen gang, jeg har derfor sagt ja til å være med å bygge et sterkt og samlet lag for å vinne gjennomslag for våre saker, skriver Giske videre.

Han understreker at dette er hans eneste kommentar på nåværende tidspunkt, «med respekt for partidemokratiet og medlemmene som møtes til årsmøte til helgen.»

Enstemmig innstilt

Valgkomiteens leder la ikke skjul på at arbeidet med innstillingen til tider har vært intens.

– Vi har hatt gode og tillitsfulle diskusjoner i valgkomiteen. Høy temperatur? Ja. Men også fruktbare samtaler om hvordan vi best kan fremme en innstilling som svarer på de mange forslagene som vi har mottatt, og som speiler hele våre store og flotte fylke, sa Grande.

På pressekonferansen trakk han fram hvor viktig det nå er med lagånd i partiet.

– Vi skal velge folk som utfyller hverandre. Vi skal velge folk som forplikter seg til å bygge en felles lagkultur og å vinne kamper.

Gikk av i 2018

Giske gikk i januar 2018 av som nestleder i Arbeiderpartiet etter varsler om seksuell trakassering og upassende oppførsel.

Det har siden vært delte meninger internt om Giskes videre rolle i partiet.

En av dem som varslet mot Giske, er Line Oma. «Det som skjer nå, er egentlig helt absurd», skriver hun i et debattinnlegg i Dagbladet.

Ifølge Oma er det en «helt fundamental svikt og krise» hvis Giske nå blir fylkesleder i Trøndelag. Hun mener Trøndelag Ap i praksis vil stenge ute unge kvinner og menn som har opplevd trakassering hvis Giske nå gis fornyet tillit og nye verv.

Giske er blitt forelagt innlegget, men har ingen kommentar.

Forstår reaksjonene

Jonas Gahr Støre gir for sin del uttrykk for forståelse for reaksjonene, men ønsker ikke å blande seg inn.

– Valgkomiteen i Trøndelag Arbeiderparti har i ettermiddag levert sin innstilling. Jeg har forståelse for at den skaper debatt, men det er ikke naturlig for meg å kommentere ny ledelse før den er valgt, sier partilederen i en skriftlig kommentar til NTB.

– Det er opp til hvert fylkeslag å velge sin ledelse, og jeg ønsker Trøndelag Ap lykke til med årsmøtet til helgen, sier han.

NTB er kjent med at det sentralt i partiet nå er håp om at valget av Giske som fylkesleder kan tvinge fram en normalisering av situasjonen.

Men det er også frykt for at splittelsen skal vedvare og trekkes inn i valgkampen.

Støre: – Ikke naturlig for meg å kommentere

Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre sier han har forståelse for at valgkomiteens innstilling i Trøndelag Arbeiderparti skaper debatt.

– Valgkomiteen i Trøndelag Arbeiderparti har i ettermiddag levert sin innstilling. Jeg har forståelse for at den skaper debatt, men det er ikke naturlig for meg å kommentere ny ledelse før den er valgt, sier Støre i en skriftlig kommentar.

Det ble mandag kjent at valgkomiteen i Trøndelag Ap enstemmig går inn for Trond Giske som ny fylkesleder.

– Det er opp til hvert fylkeslag å velge sin ledelse, og jeg ønsker Trøndelag Ap lykke til med årsmøtet til helgen, sier Støre.

Giske-varsler: – Det som skjer nå, er helt absurd

Arbeiderpartiets Line Oma var en av dem som varslet mot Trond Giske. Nå går hun ut med en kraftig advarsel før fylkesårsmøtet i Trøndelag.

– Ved å gi Giske fornyet tillit og nye verv vil Trøndelag Arbeiderparti i praksis stenge ute unge kvinner og menn som har opplevd trakassering, skriver Oma i et debattinnlegg i Dagbladet.

Ifølge Oma er det en «helt fundamental svikt og krise» hvis Giske nå blir fylkesleder i Trøndelag. «Det som skjer nå, er egentlig helt absurd», skriver hun.

Giske har ingen kommentar til Omas innlegg.

Fakta om Trond Giske:

* Trakk seg som Ap-nestleder 7. januar 2018 som følge av flere varsler mot ham. Varslene var knyttet til seksuell trakassering og upassende oppførsel.

* Partiet konkluderte samme måned med at Giske har brutt partiets interne retningslinjer.

* Giske beklaget sin oppførsel, men framholdt samtidig at det var kommet «grunnløse og falske varsler». Han har avvist anklagene om seksuell trakassering.

* Han er innvalgt på Stortinget for Sør-Trøndelag og har møterett i Aps landsstyre.

* I april 2018 ble Giske utnevnt til partiets mediepolitiske talsperson.

* Giske var leder av AUF fra 1992 til 1996. Han har sittet på Stortinget siden 1997 og har vært næringsminister og kulturminister.

Publisert: