Dronning Sonja til Ingrid Alexandra: – Vi er så stolte av deg

Dronning Sonja roser prinsesse Ingrid Alexandra for miljøengasjement og mener blomsterfrøene som ble utdelt til gjestene, sier mye om konfirmanten.

Dronning Sonja sa i sin tale til prinsesse Ingrid Alexandra at prinsessen hadde vært opptatt av å ta vare på naturen helt siden hun var liten. Foto: Terje Bendiksby/ NTB scanpix
  • NTB
Publisert: Publisert:
Av sine besteforeldre har prinsessen fått bunad fra Øst-Telemark. Dronning Sonja bar selv sin bunad fra Øst-Telemark. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix POOL
Dronningen roste prinsesse Ingrid Alexandra for hennes miljøengasjement. Hun trakk også fram den spesielle hilsenen med frøene som ble delt ut i Slottskapellet. Foto: Terje Bendiksby/ NTB scanpix
Prinsesse Ingrid Alexandra avbildet sammen med sin nærmeste familie under gudstjenesten i Slottskapellet i Oslo lørdag. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix POOL
icon
Denne artikkelen er over tre år gammel

– For helt siden du var liten har du vært opptatt av å ta vare på naturen. Det engasjementet håper jeg vil følge deg hele livet, sa dronning Sonja under lunsjen etter seremonien i Slottskapellet.

Det var en rørt dronning som holdt første tale i Store spisesal på Slottet lørdag. Der var det også pyntet med bringebærgrener fra prinsessens hjem på Skaugum i Asker.

– Det er noe symbolsk i at det vakre trenger tid og omsorg for å kunne spire og blomstre, sa dronningen.

– På disse 15 årene har du utviklet deg til å bli en klok, kunnskapsrik, vakker og sosial jente – med omsorg både for mennesker, dyr og natur. Vi er så stolte av deg, og så glade for å få feire den store dagen din her på Slottet, sa dronningen.

Stor familie

I talen la hun også vekt på den store familien som omkranser prinsessen.

– Du har en meget stor familie! Du har faddere som har hatt en spesiell omsorg for deg helt siden dåpen. Du har mange venner. Og du lever i et land, blant et folk – representert ved mange av gjestene her i dag – som følger deg med glede og forventning.

Dronning Sonja trakk også fram flere familieturer og beskrev dem som svært verdifulle.

– Vi er dypt takknemlige for alt det disse reisene har gitt oss av minner og felles opplevelser – enten de har gått til Finnmark, Sør-Afrika eller til Svalbard. Jeg håper at de sterke båndene mellom oss i familien vil bidra til å bære deg gjennom livet.

Jobber godt sammen

Dronningen og prinsessen har utviklet et nært bånd i løpet av de 15 årene. De har blant annet samarbeidet om konfirmasjonsgaven; bunaden fra Øst-Telemark, og prinsessens egen skulpturpark i Slottsparken. I høst skal den ferdigstilles med tolv kunstverk, hvor barn fra alle deler av landet har bidratt med skissetegninger.

– Vi har sammen vurdert dem underveis i prosessen. Det har vært spennende å samarbeide med deg om dette, og å lytte til dine velfunderte betraktninger, sa dronningen.

Hun hadde også glede av å overrekke enda en gave til konfirmanten: en omskapt sølje etter dronningens egen bestemor Maja.

– Nå har vi gjenskapt den, og vi kaller den «Majasøljen». Den får både du og de andre barnebarna i anledning deres konfirmasjon.

159 gjester til bords

I Store spisesal var det dekket til 159 personer. På menyen sto en kjøttfri lunsj bestående av laksetarter med avokado, ingefær, jordskokkchips og urter fra hagen til forrett. Til hovedrett fikk gjestene bakt kveite med høstgrønnsaker og skalldyrsjy, mens desserten bar et mer internasjonalt preg med yuzu- og mangomousse med rullekake og mangosorbé.

Til drikke ble det servert både vin og eplesaft.

Publisert: