Norsk tobarnsmor i Syria terrorsiktet allerede i august

Allerede i august ble en norsk kvinne som oppholder seg i al-Hol-leiren i Syria, siktet for deltakelse i en terrororganisasjon.

Forholdene beskrives som svært vanskelige i al-Hol-leiren i Syria, hvor en norsk, terrorsiktet kvinne oppholder seg sammen med sine to barn. Foto: AP / Maya Alleruzzo / NTB scanpix
  • NTB-Kristian Skårdalsmo og Johan Falnes
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over tre år gammel

– Kvinnens status ble endret fra mistenkt til siktet i august 2019, sier PSTs pressevakt Annett Aamodt til NTB.

Hun forklarer at dette skjedde fordi det ble tatt i bruk et tvangsmiddel mot kvinnen da PST i forbindelse med etterforskningen innhentet finansielle opplysninger om henne. Bruk av slike tvangsmidler forutsetter at det tas ut siktelse, og kvinnen ble gjort kjent med dette via sin advokat.

Kvinnen er siktet etter straffelovens paragraf 136a, som gjelder deltakelse i terrororganisasjon.

– Flere av våre mistenkte er siktet for dette. Etter at kvinnens advokat valgte å opplyse enkelte redaksjoner om siktelsen denne uka, bekreftet PST dette, sier Aamodt.

Ifølge Aamodt har PST fortsatt ikke etterlyst den norske kvinnen internasjonalt.

Den terrorsiktede kvinnen oppholder seg i flyktningleiren al-Hol i Syria sammen med sine to barn. Hennes situasjon har fått stor oppmerksomhet fordi hun har en sønn på snart fem år som ifølge kvinnens advokat er alvorlig syk.

Begjært seg utlevert

Advokat Nils Christian Nordhus sier gutten kan dø hvis ikke norske myndigheter sørger for å bringe både han og familien fra Syria til Norge, slik at han kan få medisinsk behandling. Kvinnen har nå gjennom sin advokat begjært seg utlevert til Norge og pågrepet, i håp om å få barna ut.

Samtidig har utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) vist til at guttens mor har avslått tilbud om helsehjelp for gutten i eller ved leiren.

Søreide redegjorde for situasjonen for nordmenn i al-Hol på et lukket møte i Stortingets utvidede utenriks- og forsvarskomité fredag.

– Vi kommer ikke til å kommentere eventuell utvikling i hva Norge gjør. Det er av hensyn til sikkerheten, sa hun til NTB etter møtet.

– Rask løsning

Mot Venstre og KrFs vilje har regjeringen foreløpig ikke villet hente kvinner som har reist til Syria for å slutte seg til ekstremistgruppen IS, hjem fra det borgerkrigsherjede landet.

– KrF er opptatt av å få til en rask løsning med å få de norske barna hjem sammen med mødrene. Mødrene må strafferettslig forfølges. KrF jobber for gjennomslag for vårt syn gjennom regjeringen, sier KrFs parlamentariske leder Hans Fredrik Grøvan til NTB.

Situasjonen ble ytterligere tilspisset denne uken da Tyrkia innledet en militæroffensiv nord i Syria.

– Utviklingen etter Tyrkias invasjon i Syria bidrar til at det haster å få til en løsning, sier Grøvan.

Også Venstres stortingsrepresentant Abid Raja er klar:

– Vi i Venstre er helt tydelige på å hente alle barn sammen med alle mødre.

WHO: 313 barn har dødd

PST anslår at omkring 20 voksne nordmenn fremdeles oppholder seg i Syria, men deres status er usikker. Det skal være ti kvinner blant disse.

Samtidig oppholder 35 barn med norsk tilknytning seg i Syria. PST har ikke gått ut med opplysninger om hvor mange av disse som oppholder seg i al-Hol.

Flere titall norske kvinner og menn reiste til Syria for å kjempe for IS eller leve i det såkalte IS-kalifatet, som en periode utgjorde et stort landområde i Syria og Irak. Nå er imidlertid IS fratatt kontrollen over landområdene.

Al-Hol-leiren huser rundt 70.000 mennesker, de fleste kvinner og barn. Nesten 30.000 er syrere, resten er utlendinger. Forholdene er svært vanskelige i leiren, og følge WHO har 313 barn dødd i leiren siden desember i fjor.

Publisert: