Regjeringen la fram siste nytt om koronasituasjonen

Regjeringen innfører strengere karanteneregler og innfører sykt barn-dager for foreldre.

 • Stavanger Aftenblad
 • Kristian Oftedal Kvendseth
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er 376 dager gammel

Informasjonen i artikkelen kan være utdatert. Gå til vårt direktestudio for siste nytt om korona-utbruddet.

-> Gå til direktestudio

Fra regjeringen stilte helse- og omsorgsminister Bent Høie og arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen.

I tillegg var assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad og avdelingsdirektør Line Vold i Folkehelseinstituttet til stede.

Dette kom fram under pressekonferansen:

 • Karantenereglene blir strengere: Reglene for innreise og utreise skal bli like, sier helseminister Bent Høie (H). Målet er at det skal bli enklere å følge karantenereglene. – Vi gjør også endringer i unntakene fra karanteneplikten, sier Høie. – Ved å bryte karantenen før det går 10 dager, kan du spre smitten, understreker han.
 • Innfører omsorgsdager: Næringsminister Torbjørn Røe Isaksen opplyser at regjeringen også vil gjøre justeringer i reglene for omsorgsdager. – Vi innfører nå omsorgsdager, eller sykt barn-dager, dersom barn må være hjemme på grunn av lokale utbrudd. Lokalt kan det bli behov for å stenge hele skoler. Det kan bety at noen foreldre har brukt opp den nye kvoten som ble innført 1. juli. Regjeringen innfører derfor en egen ordning der foreldre får omsorgsdager ved behov dersom kvoten er oppbrukt og skolen blir stengt, sier Isaksen.
 • Ber kommuner forberede seg: Kommuner med lav smitte bør bruke tiden godt og bygge opp beredskapen, oppfordrer helse- og omsorgsminister Bent Høie (H). – Jo raskere en starter arbeidet med å slå ned lokale utbrudd, jo mindre er sjansen for at utbruddet blir stort, sa helseministeren.
 • Vurder munnbind: Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad brukte pressekonferansen til å komme med flere oppfordringer. Nakstad oppfordret sterkt til å holde avstand til andre, til å holde seg hjemme ved symptomer og til bruk av munnbind der hvor tilrådet avstand ikke er mulig. I tillegg til at enkeltpersoner skal passe på seg selv, ble det minnet om å hjelpe andre til ikke å være potensielle smittebærere: - Skal du ha besøk, ring først og sjekk opp.

Regjeringen innfører ekstra omsorgsdager dersom skolen blir stengt

Regjeringen innfører altså en egen ordning for foreldre som har brukt opp kvoten med omsorgsdager, dersom barnas skole eller barnehage blir stengt.

– Vi innfører ekstra omsorgsdager, eller sykt barn-dager som folk flest kjenner det som, ved lokale utbrudd, dersom skoler og barnehager må stenge, sa arbeids- og inkluderingsminister Torbjørn Røe Isaksen (H).

–Lokalt kan det bli behov for å stenge hele skoler. Det kan bety at noen foreldre har brukt opp den nye kvoten som ble innført 1. juli. Regjeringen innfører derfor en egen ordning der foreldre får omsorgsdager ved behov, under forutsetning av at kvoten er oppbrukt og skolen blir stengt, sa Isaksen.

Retten til omsorgsdager ble utvidet i vår og justert i sommer. Alle foreldre har fått full årskvote for siste halvår av 2020 (fra 1. juli til 31. desember). Denne kvoten må brukes opp først. Dersom det kommer lokale utbrudd og stengninger etter at kvoten er brukt opp, får foreldre flere omsorgsdager.

– Samtidig er det viktig at både arbeidsgivere og arbeidstakere er fleksible i den situasjonen vi er i nå. Mange foreldre har mulighet til å jobbe hjemmefra og enda flere har mulighet til mer fleksibel arbeidstid. Flest mulig som kan jobbe hjemmefra, bør benytte seg av det, sier Isaksen.

Publisert:

Korona-viruset

 1. FHI: Nedgang i hjerte­syk­dommer kan sees i sammen­heng med korona­pandemien

 2. Nakstad: Gjenåpning vil ganske sikkert føre til smitte blant yngre

 3. Politiet om gjenåpningsnatten: – Lenge siden vi har hatt det så travelt

 4. Norge er åpnet. Men fortsatt kan 1,5 millioner nord­menn drive smitten videre. Hva skal til for at til­tak blir gjen­inn­ført?

 5. – Velkommen tilbake!

 6. Nå er Norge gjenåpnet – Stordalen tjuvstartet med konfettien

 1. Korona-viruset
 2. Koronaviruset
 3. Pressekonferanse
 4. Torbjørn Røe Isaksen
 5. Bent Høie