Rapport: Flere lavt utdan­nede og personer med innvandrer­bakgrunn er langtids­ledige

Det er flere personer med lav utdanning og folk med innvandrerbakgrunn blant langtidsledige i Norge enn før pandemien, viser en rapport fra Frischsenteret.

Forsker Simen Markussen ved Frischsenteret sier koronakrisen har rammet mange av de næringene der lavtlønnede og personer med innvandrerbakgrunn jobbet.
  • NTB
Publisert: Publisert:

Disse utgjør nå halvparten av de langtidsledige, melder NRK.

Forskerne fra Frischsenteret har sett nærmere på sysselsettingen gjennom pandemiåret 2020. De fant at lavtlønnede og personer med innvandrerbakgrunn i større grad enn før koronapandemien rammet er blitt langtidsledige.

– Ledighetsproblematikken og at folk står utenfor arbeidslivet er velkjent. Det er bare at det er i en større skala nå enn det har været tidligere, sier Simen Markussen ved Frischsenteret til kanalen.

Han viser til at disse personene er mer utsatt for ledighet og det å falle utenfor arbeidslivet, noe de også var før krisen.

– Men i tillegg har denne krisen også rammet mange av de næringene der disse var i jobb, slik at de er spesielt hardt rammet av denne krisen, sier Markussen.

Arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H) mener tre ting kan bøte på den utviklingen: å få privat næringsliv og bedriftene i gang igjen, sørge for omskolering og etter- og videreutdanning kombinert med dagpenger og tettere oppfølging i Nav.

Publisert:
  1. Arbeidsliv
  2. Innvandring
  3. Arbeidsledighet

Mest lest akkurat nå

  1. Kvitsøyferja har trøbbel: Setter inn hurtigbåt

  2. Talentet dropper russetid og ofrer alt for å nå drømmen

  3. Mor og datter på Lura står bak den reneste rumpe-feber med disse kreasjonene

  4. Ole Kallelid er død

  5. Kurt Kristensen er død

  6. Pfizer ønsker årlig vaksine framfor påfylling