Rapport: Flere lavt utdan­nede og personer med innvandrer­bakgrunn er langtids­ledige

Det er flere personer med lav utdanning og folk med innvandrerbakgrunn blant langtidsledige i Norge enn før pandemien, viser en rapport fra Frischsenteret.

Forsker Simen Markussen ved Frischsenteret sier koronakrisen har rammet mange av de næringene der lavtlønnede og personer med innvandrerbakgrunn jobbet.
  • NTB
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

Disse utgjør nå halvparten av de langtidsledige, melder NRK.

Forskerne fra Frischsenteret har sett nærmere på sysselsettingen gjennom pandemiåret 2020. De fant at lavtlønnede og personer med innvandrerbakgrunn i større grad enn før koronapandemien rammet er blitt langtidsledige.

– Ledighetsproblematikken og at folk står utenfor arbeidslivet er velkjent. Det er bare at det er i en større skala nå enn det har været tidligere, sier Simen Markussen ved Frischsenteret til kanalen.

Han viser til at disse personene er mer utsatt for ledighet og det å falle utenfor arbeidslivet, noe de også var før krisen.

– Men i tillegg har denne krisen også rammet mange av de næringene der disse var i jobb, slik at de er spesielt hardt rammet av denne krisen, sier Markussen.

Arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H) mener tre ting kan bøte på den utviklingen: å få privat næringsliv og bedriftene i gang igjen, sørge for omskolering og etter- og videreutdanning kombinert med dagpenger og tettere oppfølging i Nav.

Publisert: