Planla marsjen i lokalet til kristen forening: – Sa de skulle ha slektsstevne

De høyreekstreme demonstrantene forberedte sin marsj gjennom Kristiansand i den kristne Ynglingeforeningens lokaler på Kjærrane.

Nordfront har lagt ut bilde av over 50 høyreekstreme utenfor Ynglingeforeningens lokaler på Kjærrane. På bildet, helt til venstre, ser vi venndølene Ronny Bårdsen (med sølvkjede), Jan-Christopher Pedersen og Tommy Olsen. Leder Haakon Forwald med grønn jakke og caps midt i bildet.
 • Roald Ankersen
 • Eivind Kristensen
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

– Nei, sier du det. Det visste vi ikke. Leietakeren sa han skulle leie det til slektsstevne fra torsdag til søndag, sier leder Åge Nilsen i den kristne foreningen Ynglingeforeningen i Kristiansand til Fædrelandsvennen.

Normalt brukes deres lokaler på Kjærrane til blant annet sportandakter. Lørdag morgen var det høyreekstreme demonstranter som fylte lokalene.

Høyreekstreme leide lokaler i Kristiansand ni dager før de marsjerte gjennom byens hovedgate.

Politiet kjente ikke leieforholdet

Politiet innrømmer at de ikke visste at demonstrantene hadde leid Ynglingeforeningens sted i Kristiansand.

– Burde dere ha visst at de høyreekstreme var samlet i et slikt lokale i Kristiansand før demonstrasjonen?

– Jeg kan ikke svare på om vi burde ha visst noe vi ikke visste, sier visepolitimester Arne Sundvoll.

Politiet har tidligere sagt at de fikk vite om demonstrasjonen klokken 07.00 lørdag morgen.

Ynglingeforeningens forsamlingslokale på Kjærrane blir vanligvis brukt til gudstjenester og konfirmantundervisning. Lørdag var det flere enn 50 høyreekstreme demonstranter der.

Nektet i Fredrikstad

Den Nordiske Motstandsbevegelsen hadde planer om å demonstrere i Fredrikstad 29. juli, men politiet la ned forbud 16. juni.

20. juli kontaktet styremedlem i Den nordiske motstandsbevegelsen, Vennesla-bosatte Jan-Christopher Pedersen, Ynglingeforeningen i Kristiansand og sa han var interessert i å leie stedet.

Sju-åtte dager senere møttes over 50 høyreekstreme i foreningens lokaler og mannet seg opp til marsj gjennom sentrum av Kristiansand. Det viser et bilde motstandsbevegelsen har lagt ut på Twitter.

Ukjent

– Var politiet kjent med at Den nordiske motstandsbevegelsen hadde leid lokalet til Ynglingeforeningen på Kjærrane?

– Min kjennskap er ikke på et detaljnivå, så det må jeg sjekke med mine folk i morgen. Men jeg hørte i en oppsummering etter demonstrasjonen at noen av dem kan ha vært i Suldalen i et hus eller ei gammel hytte, sier visepolitimester Arne Sundvoll i Agder tirsdag kveld.

– Hvis dere hadde vært kjent med dette lokalet på forhånd, hadde dere gjort noe for å stoppe dem, ta kontakt med dem eller på noen måte aksjonere mot dem?

– Hvis vi hadde visst om dette samlingsstedet på forhånd, ville vi diskutert hvordan vi skulle håndtert det. Og det kunne gitt oss et annet utgangspunkt enn det vi hadde på lørdag, sier Sundvoll.

Nordfront har lagt ut bilder fra samlingen før demonstrasjonen i Kristiansand.

– Overnattet

På nettsidene til Frihetskamp.net skriver den Sverige-bosatte lederen i den norske delen av Motstandsbevegelsen, Haakon Forwald, at han fra grensen kom til det han omtaler som "lokalet" i Kristiansand natt til lørdag.

«Da vi ankom lokalet, rundt klokken 03.00 om natten – var det gledelig å se at så mange hadde klart å komme frem. Både nordmenn, svensker og finner. Hvorvidt vi skulle få gjennomført noe som helst, var imidlertid uklart. Usikkerheten ble definitivt ikke mindre da jeg neste morgen våknet av lyden til et helikopter som fløy over hustaket.», skriver Forwald.

«Etter å ha hilst på organisasjonskamerater og fått drukket et par kopper kaffe, var det klart for en rask gjennomgang av dagen», skriver han.

De høyreekstreme tok seg så ned til sentrum. Demonstrasjonen startet klokken 12 lørdag, og varte i rundt en time.

– Kunne skje andre steder

Bildet av demonstrantene foran forsamlingslokalet på Kjærrane ble publisert klokken 11.40 lørdag formiddag, sammen med flere andre bilder som viste at de skulle starte marsjen.

– På fredag ettermiddag ble det kjent for oss at demonstrasjonen i Fredrikstad kunne komme til å skje en annet sted i landet. På eget initiativ planla vi på overordnet nivå hva vi skulle gjøre hvis demonstrasjonen kom til Agder, ettersom vi har folk på Sørlandet i dette miljøet, sier Arne Sundvoll.

– Lørdag morgen ble vi kjent med at det var stoppet noen svenske medlemmer av denne organisasjonen på grensen. Her kom det informasjon om at de sannsynligvis skulle til Kristiansand. Vi tok det som et tegn på at demonstrasjonen kunne komme til å skje hos oss. Da ble det kalt inn ekstramannskaper, og iverksatt patruljering på forskjellige steder for å se hvor de eventuelt skulle samles, sier visepolitimesteren.

Ville nektet å leie ut

Åge Nilsen i Ynglingeforeningen opplyser at de ikke ville leid ut til høyreekstreme demonstranter hvis de visste om det.

– Vi hadde ikke leid ut til høyreekstreme. Vi leier ut til speidere, konfirmanter og bryllup. Vi kan ikke leie ut til denne typen formål, sier Nilsen.

Han opplyser at det var «Christopher Pedersen» som leide stedet. Det skal antakelig være Jan-Christopher Pedersen.

– Jeg googlet navnet, og fant ingenting galt, sier utleieren. Nilsen sier at leietakeren møtte opp punktlig for å hente nøkkelen, og han betalte leie på 3000 kroner på tiden, sier Åge Nilsen.

– I ettertid spurte jeg hvordan det hadde gått med slektstevnet, og da svarte han at det ikke var kommet så mange fordi det var så dårlig vær, sier Nilsen.

Pedersen har gitt beskjed om at han ikke ville la seg intervjue av Fædrelandsvennen. Leder Haakon Forwald har ikke svart på våre henvendelser.

Les også

 1. Riktig av politiet å la nazistene få demonstrere

 2. Støtter politiets håndtering: – Demonstrasjonen var lovlig

Publisert:
 1. Rasisme
 2. Kristiansand
 3. Vennesla
 4. Politiet

Mest lest akkurat nå

 1. Nyfødt valp funnet på lekeplass i Stavanger

 2. For 15 år siden herjet Peter Ijeh da et desperat Viking «fikk» 3 poeng av Brann. Nå er det bergenserne som er i nød.

 3. Rogfast-sjefen bestiller jordskjelv-rapport

 4. Antall bostedsløse i Sandnes øker, mens i Stavanger har det snudd. Hvordan?

 5. Politiet har nytt DNA-funn

 6. Stavanger-restaurant i minus for sjuende år på rad