Kallevig tar over Birkedals plass i Stavanger

Flygelederen Tore B. Kallevig blir ny ordførerkandidat for Fremskrittspartiet i Stavanger ved årets lokalvalg. Hans forgjenger, Trond Birkedal, sitter varetektsfengslet og venter på nytt avhør i overgrepssaken.

  • Ntb
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over ti år gammel

Fram til forrige mandag var det Trond Birkedal som var Stavanger Frps ordførerkandidat, men han trakk seg fra alle verv i partiet da han ble siktet for å ha filmet unge menn med skjult kamera hjemme hos seg selv. Dermed måtte lokallaget arrangere ekstraordinært nominasjonsmøte mandag kveld.

Sissel Stenberg og Tore B. Kallevig var de eneste kandidatene til vervet, men før de 84 frammøtte medlemmene fikk stemt, entret Stenberg scenen og trakk sitt kandidatur. Dermed blir det Tore Kallevig som skal fylle Trond Birkedals sko i årets valgkamp:

— Jeg skulle selvfølgelig ønske at jeg tok dette vervet under andre omstendigheter, sier han til NTB.

Ikke avhør for Jensen

Så langt har politiet avhørt to personer i Frp-ledelsen i forbindelse med siktelsen mot den tidligere Frp-toppen Birkedal.

— Vi har snakket med generalsekretær Geir Mo og Fpu-leder Ove Vanebo. Utover det har vi per nå ingen planer om å snakke med andre i partiledelsen, sier politiadvokat Karsten Monsen i Rogaland politidistrikt.

Birkedal ble forrige onsdag siktet for å ha hatt seksuell omgang med en mindreårig gutt i tillegg til å ha snikfilmet unge menn på badet sitt. Lovbruddene skal ha funnet sted fra juni 2008 fram til Birkedal ble pågrepet søndag 20. mars i Stavanger. Den tidligere ordførerkandidaten samtykket sist onsdag til to ukers varetektsfengsling med brev- og besøksforbud.

Konfronterer Birkedal

Etter å ha snakket med andre involverte i saken, vil politiet denne uken gjennomføre minst ett nytt avhør av Birkedal.

— Vi har inntrykk av at han er villig til det. I tillegg skal det avhøres tre-fire personer som kan ha opplysninger om de påståtte overgrepene, også det regner vi med å få til denne uka, sier Monsen.

Arbeidet med å gjennomgå datamaterialet som er beslaglagt hos Birkedal, pågår fremdeles og vil ta tid. Monsen understreker at det kan komme fram opplysninger der som gjør det aktuelt å snakke med flere i saken.

Ifølge Stavanger Aftenblad skal seks personer ha blitt snikfilmet.

— Det er nok noe sånt noe, men som vi har sagt til flere er ikke disse tallene helt sikre ennå, sier Monsen.

Usikker framtid

På Stavanger Frps møte på Victoria Hotel rådet det blandede følelser etter valget av ny ordførerkandidat. Birkedalsaken har ifølge medlemmene ført dem nærmere sammen, men den kaster skygger over valgkampen.

— Siste ukes begivenheter er uten tvil det mest dramatiske som har rammet oss, sa Kallevig før han berømmet lokallagets ledelse for hvordan de har håndtert situasjonen.

— Selv om dette påvirker alle som kjenner Trond Birkedal personlig, så endrer det ikke på Frp-medlemmenes politiske syn. Denne saken får ingenting å si for hvordan vi mener Stavanger bør styres.

Kallevig mener det er umulig å si noe om hvorvidt Birkedal vil bli ønsket velkommen tilbake i partiet, om han en dag skulle ville det:

— Jeg har ikke fått snakket med Trond ennå, men jeg ser fram til å få en anledning til å prate med ham om dette. Trond er en meget dyktig politiker med en kunnskap det står respekt av. Vi har jobbet tett i en årrekke.

Les også

  1. – Ferdig etterforsket denne uken

  2. - Utelukket med Birkedal-rettssak under høstens valgkamp

Publisert:

Mest lest akkurat nå

  1. Rykker ut for å oppklare forvirring: – Vi er ikke konkurs, tvert imot

  2. Hvert løp koster ham 30.000-40.000 kroner

  3. Strikkehobbyen ble til millionbedrift: – Har tatt helt av

  4. Stavanger-ordføreren forstår kritikken mot politikerklemmingen: - Ikke rart at kulturlivet reagerer

  5. Sperregrensen må ned

  6. Eks-Viking og nybakt pappa var suveren da Sandnes Ulf vant nimålsthriller