Kjempestup for Ap på ny meningsmåling

Arbeiderpartiet stuper 3,9 prosentpoeng på meningsmålingen Norfakta har gjort for Klassekampen og Nationen i februar. Samtidig bykser Senterpartiet fram. 

Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum sier partiet han leder nå, satser på å gå forbi Fremskrittspartiet. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix

 • NTB
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

Arbeiderpartiet faller til 33,9 prosent, men Senterpartiet øker med 3,4 prosentpoeng til 9,6 prosent. Det gir de to gamle regjeringskameratene 81 mandater. Et samarbeid med Rødt (1 mandat), MDG (1) og SV (2), kunne sikret flertall på Stortinget. 

Samtidig vil en konstellasjon av Ap, Sp og KrF få flertall med 91 mandater. Ap, Sp, V, og MDG har også flertall med 85 man­dater.

Sp vil bli større enn Frp

Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum sier Senterpartiet har hatt som mål å bli større enn Frp innen 2019. Nå spekulerer han på om målet kan være innen rekkevidde allerede til høsten.

– Vi har hatt det som mål i to og et halvt år. Men nå er det mange som har stemt både Høyre og Frp som ikke så for seg at de skulle få denne sentraliseringen, som kanskje også er skuffet over forsvarspolitikken denne regjeringen har ført, og som nå tenker seg om på nytt, sier han til Klassekampen.

Senterpartiet stabiliserer seg på 9-tallet i snitt av februarmålingene, opplyser valgforsker Bernt Aardal ved Universitetet i Oslo til Nationen. Det høyeste snittet Sp tidligere har hatt på 2000-tallet i en enkeltmåned er 8 prosent.

– Det kan godt være at de kommer seg over 10 prosent ved valget. Som flere har vært inne på vil de tingene som gjør at sentrum og distriktspolitikken kommer i fokus, ikke akkurat forsvinne utover våren, sier Aardal.

SV og Venstre sliter

Både Sosialistisk Venstreparti og Venstre er under sperregrensen på målingen med en oppslutning på henholdsvis 3,7 (-0,5) og 3,9 prosent (-0,3).

Siden Venstre kun får tre stortingsplasser når de ikke lenger har utjevningsmandater, fordamper det borgerlige flertallet. De to regjeringspartiene og støttepartiene KrF og Venstre får til sammen 84 seter.

Høyre gjør en god måling med 25 prosents oppslutning (-0,3). Frp går fram 0,9 prosentpoeng til 12,7 prosent. Kristelig Folkeparti øker også med 0,8 prosentpoeng og har støtte fra 5,6 prosent av de spurte. 

MDG får 2,4 prosent (-0,2) og Rødt får 1,6 prosent (-0,3). Det er kun Aps nedtur og Sps framgang som er utenfor feilmarginen på målingen. Marginen varierer mellom 0,5 og 2,9 prosentpoeng, og er størst for de største partiene.

(©NTB)

Les også

 1. Rekordmåling for Senterpartiet: - Norsk nasjonalisme er en positiv kraft

 2. Ap lurte på om Frp-statsråder trenger kurs i pressefrihet

Publisert:
 1. Politikk
 2. Arbeiderpartiet (Ap)
 3. Senterpartiet (Sp)
 4. Rødt (R)
 5. Miljøpartiet De Grønne (MDG)

Mest lest akkurat nå

 1. Den britiske koronavarianten er påvist i tre kommuner

 2. Dette er den nye tv-serien du skal sjå

 3. Melby: Mutert virus gjør at full stenging av skoler ikke lenger er uaktuelt – men vil unngå det

 4. Borghild Fiskå er død

 5. Mobil- og bredbåndsnettet skal være tilbake i Sirdal

 6. – Bare dobørsten skal ha kostet 7000 kroner