Foreslår å forby gamle vedovner

Nye vedovner har nesten 90 prosent lavere utslipp enn gamle, og det er nå på tide å forby bruken av gamle ovner for å redusere svevestøv, mener både bransjen selv og Naturvernforbundet.

Beregninger fra SINTEF viser at husholdninger som bytter gamle ovner med nye ovner, reduserer svevestøvutslippet med opp mot 86 prosent. Forskjellen mellom åpen peis og en moderne ovn er enda høyere – 96 prosent. Foto: NTB scanpix

  • Ntb
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

Beregninger fra SINTEF viser at husholdninger som bytter gamle ovner med nye ovner, reduserer svevestøvutslippet med opp mot 86 prosent.

Morten Seljeskog i SINTEF forklarer at forskjellen er stor, både fordi nye ovner forbrenner langt mer av partiklene som utvikles når det fyres, og fordi nye ovner er langt mer effektive enn de gamle.

Åpen peis verre

Forskjellen mellom åpen peis og en moderne ovn er enda høyere — 96 prosent.

Også utslippet av de aller minste og farligste partiklene (PM 2,5) reduseres til en tidel. Forklaringen er at nye ildsteder forbrenner mer av partiklene. Samtidig produserer moderne ovner langt mer energi per vedkubbe.

«Gammel teknologi er langt mer forurensende enn ny teknologi», sier Seljeskog i en pressemelding fra bransjeforeningen Norsk Varme.

Støtter forbud

Seljeskog støtter restriksjoner mot fyring i gamle ovner.

Naturvernforbundet mener det er riktig med en forbudslinje i byer og tettbebygde strøk som plages av helseskadelig luft, og mener også at kravene til nye ovner må skjerpes.

«Vi mener at det må forbud til for å få fortgang på utskiftingen. Vi ser at støtteordninger som enkelte kommuner har innført, fungerer et stykke på vei, men hittil har det gått for sakte», sier Lars Haltbrekken i Naturvernforbundet i en pressemelding.

Søknader om bytte

NTB får opplyst i Oslo kommune at det i fjor ble gitt 1.269 tilsagn til søknader om å bytte ut gamle vedovner.

— I 2014 ble gitt 740 tilsagn, opplyser Eva Lossius Watten i klima- og energiprogrammet til NTB.

Hun sier Oslo kommune ikke har oversikt over hvor mange gamle vedovner som finnes i byen.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

  1. – En kollektiv kollaps, nå må vi gå i oss selv

  2. En person skadd i løfteulykke på Johan Sverdrup-feltet

  3. Israelske styrker inn på Gazastripen

  4. Vikingbørsen: Det florerer med toere etter ydmykelsen

  5. Se målene: Haaland scoret to og ble cup­mester i Tyskland

  6. Selger fritidseiendom for 40 millioner kroner