Frp-topp: – Statsministeren bør vurdere Sandbergs rolle i regjeringen

Erna Solberg (H) bør vurdere om Per Sandberg (Frp) kan fortsette som fiskeriminister etter Iran-saken, mener partikollega Christian Tybring-Gjedde.

Statsminister Erna Solberg bør vurdere om fiskeriminister Per Sandberg (Frp) kan fortsette i regjeringen etter Iran-saken, mener hans partikollega Christian Tybring-Gjedde. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

 • NTB
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over to år gammel

– Jeg er overrasket over at statsministeren så raskt konkluderte med at det er lov til å gjøre feil. Det må jo være en eller annen grense for hvor stor feil man kan gjøre, sier Tybring-Gjedde, som er nestleder i Stortingets utenriks- og forsvarskomité, til NTB.

Sandbergs tur til Iran med kjæresten, iranskfødte Bahareh Letnes som flyktet til Norge på 2000-tallet, har skapt storm i hans eget parti. Torsdag ba leder i Oslo Frp, Mazyar Keshvari, som selv er fra Iran, Sandberg om å vurdere sin stilling i partiet. Sandberg er i dag 1. nestleder i Frp.

Les også

Altfor naivt, Sandberg

– Solberg må vurdere

Sandberg varslet ikke Statsministerens kontor om turen på forhånd, slik han har plikt til, og tok samtidig med seg jobbtelefonen sin, noe som ifølge sikkerhetseksperter kan utgjøre en stor sikkerhetsrisiko. Flere mener det er svært sannsynlig at telefonen hans er blitt hacket av iransk etterretning.

– Solberg bør se på sammensetningen av regjeringen og om Sandberg kan fortsette som fiskeriminister etter dette, mener Tybring-Gjedde, som samtidig ikke ønsker å uttale seg om hvorvidt Sandberg bør gå av eller ikke.

– Dette må han vurdere selv, sier han, men framholder samtidig at Sandberg uttaler seg på en måte som ikke er i tråd med Frps politikk.

– Vi er jo ikke et enmannsparti. Vi har vært veldig tydelig på at om du reiser tilbake til det landet du har flyktet fra, skal du miste oppholdstillatelsen. Dette handler om prinsipper, slår han fast.

Les også

Sandberg: – Jeg burde varslet i forkant

Les også

Statsministeren avviser opposisjonens kritikk av Sandbergs Iran-ferie

– Endrer ingenting

I en kronikk fredag fastslår Sandberg at hans Iran-ferie ikke endrer noen ting.

– Selv om jeg mener det er vakre omgivelser i Iran og at jeg har møtt mange flotte mennesker, betyr ikke det at jeg støtter det iranske regimet. Jeg, Frp og regjeringen er kritiske til menneskerettighetssituasjonen i Iran, spesielt den omfattende bruken av dødsstraff. Vi er også kritiske til Irans rolle i flere av konfliktene i regionen. Dette er iranske myndigheter fullt klar over. Denne politikken ligger fast, skriver Sandberg.

– Min feriereise endrer ikke Iran, Frp eller noens politikk overfor prestestyret. Men på sikt vil økt handel, teknologi og besøk tvinge selv den verste despot i kne.

Les også

 1. Iran gjorde fiskeridepartementet kjent med Sandbergs Iran-reise

Publisert:
 1. Per Sandberg
 2. Christian Tybring-Gjedde
 3. Fremskrittspartiet (Frp)
 4. Erna Solberg

Mest lest akkurat nå

 1. Fortsatt anbefaling om å unngå besøk

 2. Emilie (22) skulle ut for å kjøpe Pepsi Max, havnet i Oslo

 3. Sandnes, Sola og Randaberg letter delvis på koronatiltakene

 4. Brudd på vannledning i Sandnes

 5. Koronatrenden er nå synkende her i landet

 6. Såpeglatte veier i distriktet - har strødd i hele natt