Disse har fått vaksine i Norge

Nesten 40 prosent av de koronavaksinerte i Norge er under 65 år. Og nesten dobbelt så mange kvinner som menn har fått vaksine.

Portør Magnus Kinne får sin første sprøyte med Moderna-vaksine av sykepleier Andrea Navarrete på Ahus. Over 40 prosent av dem som har kontakt med pasienter i helsevesenet, er vaksinert med første dose.
  • NTB-Marius Helge Larsen
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over to år gammel

Mer enn én av ti nordmenn har nå fått sin første dose med koronavaksine. Bruken av AstraZeneca-vaksinen er satt på vent, men fortsatt vaksineres det for fullt med variantene fra Moderna og Pfizer.

Eldre personer og helsepersonell har stått først i køen, men også yngre personer med risikosykdommer er prioritert.

I helsesektoren er nå over 43 prosent av dem som har nærkontakt med pasienter, vaksinert med første dose. Andelen er høyest blant ambulansepersonell (70,6 prosent), leger (64,4 prosent) og spesialsykepleiere (60,1 prosent), ifølge Folkehelseinstituttets (FHI) siste ukesrapport.

Yngre aldersgrupper

Totalt har 595.901 nordmenn nå fått første dose koronavaksine, ifølge vaksinasjonsstatistikken. Vel 385.000 av dem er kvinner, mens 210.000 er menn. Dette kan ha sammenheng med at flere kvinner jobber i helsesektoren.

Nesten 113.000 av dem som har fått første vaksinedose, er under 45 år gamle.

– Antall vaksinerte blant yngre aldersgrupper reflekterer i hovedsak vaksinasjon av helsepersonell, skriver FHI.

Ser man på aldersspennet mellom 16 og 64 år, utgjør disse til sammen 226.950 personer, noe som er 38 prosent av totalen.

Eldre aldersgrupper

De eldste aldersgruppene, med sykehjemsbeboere i spissen, var de første som ble vaksinert. De siste ukene har smitten spredt seg mest i de yngre befolkningsgruppene.

– Dette kan være tidlige tegn på at de eldste har fått beskyttelse etter vaksinasjon, men effekten av andre smitteverntiltak kan også ha betydning, skriver FHI.

I aldersgruppen over 85 år har rundt 90 prosent nå fått sin første vaksinedose, og de aller fleste har også fått andre dose.

Alle som har fått første dose, vil også bli tilbudt andre dose når det er på tide å ta denne – med unntak av AstraZeneca, hvor det nå er innført pause.

Risikogrupper

Etter hvert er også stadig flere yngre personer med underliggende sykdommer blitt vaksinert.

Totalt anslår helsemyndighetene at 938.993 personer har sykdommer/tilstander som gir dem moderat og høy risiko for alvorlig forløp. Blant disse er i overkant av 20 prosent nå vaksinert med første dose.

I aldersgruppen 16–17 år er 21 personer i risikogruppene vaksinert med første dose, mens 10.897 i alderen 18–44 år er vaksinert.

– I aldersgruppene 75 år og eldre øker dekningen ettersom høy alder er en selvstendig risikofaktor og disse har vært prioritert for vaksinasjon den første tiden, skriver FHI.

Helsevesenet

En del av helsearbeiderne som er vaksinert, er også i en risikogruppe. Ifølge FHI gjelder dette 10–15 prosent.

I helsesektoren er det leger, sykepleiere, helsefagarbeidere og pleiearbeidere som utgjør de største gruppene vaksinerte. Men også psykologer, bioingeniører, renholdere, tannleger, fysioterapeuter og helsesekretærer blir vaksinert.

Mange i helsevesenet har fått AstraZeneca-vaksinen, og fredag besluttet helsemyndighetene å fortsette pausen i vaksineringen med denne etter mulige alvorlige bivirkninger og dødsfall.

Før vaksineringen ble stanset, rakk 133.870 personer å få første dose av AstraZeneca-vaksinen, men ingen har fått den andre dosen. Det er ennå uklart hvordan disse vil bli fulgt opp videre.

– Vi kommer tilbake med mer informasjon om hvordan disse personene kan vaksineres videre, skrev FHI fredag.

Flesteparten av de vaksinerte har fått Pfizer/Biontech-vaksinen (344.220 førstedoser), mens 27.513 har fått Moderna-vaksinen.

Publisert: