Barneombudet krever at ett departement har ansvaret for barns digitale hverdag

Over 20 statlige virksomheter og 50 organisasjoner jobber i dag med barns digitale liv. Barneombudet mener at ett departement bør ha det overordnede ansvaret.

Barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad og barneombud Inga Bejer Engh på Barneombudets høynivåmøte om en tryggere digital hverdag.
 • Oda Ertesvåg
Publisert: Publisert:
Inga Bejer Engh mener at ett departement bør ha ansvar for barns digitale hverdag.
iconDenne artikkelen er over to år gammel

– Lappeteppet må sys sammen og få en tydelig innramming, sier barneombud Inga Bejer Engh i en kommentar til NTB.

Hun ønsker bedre samordnet innsats og advarer mot både overlapping og blinde flekker i de mange prosessene som pågår i ulike sektorer, som alle berører barns digitale hverdag.

Også i departementene er det mange små innsatser, planer og tiltak spredt utover barne- og familiedepartementet, kulturdepartementet, Kommunal- og moderniseringsdepartementet, kunnskapsdepartementet, justisdepartementet og Helse- og omsorgsdepartementet.

– Jeg mener vi trenger en klar og tydelig ansvarsplassering hos ett departement, sier barneombud Bejer Engh.

Vil ha én offentlig hjelpetjeneste

Hun etterlyser videre lovverk som pålegger digitale plattformer å ta ned ulovlig innhold innen gitte frister, hun ber om en opprydning i regelverket for markedsføring rettet mot barn, og hun ønsker én lett tilgjengelig tjeneste hvor barn og ungdom kan få kvalitetssikret hjelp.

I en EU-undersøkelse oppgir én av fire norske barn at de har hatt negative opplevelser på nett det siste året. Men med over 50 ulike chatter og telefontjenester hvor barna kan ta kontakt, kan det være krevende å finne fram.

– Over statsbudsjettet bevilges det stadig «småpenger», som i sum blir mye, til mange forskjellige digitale hjelpetjenester. Det må i stedet prioriteres midler til offentlig kvalitetssikret hjelp, sier Bejer Engh.

Høynivåmøte

Onsdag holder hun høynivåmøte for en tryggere digital hverdag for barn i Norge. På møtet deltar blant annet stortingspresident Tone W. Trøen (H), barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad (KrF) og kunnskaps- og integreringsminister Trine Skei Grande (V).

I tillegg deltar 35 offentlige instanser, organisasjoner og virksomheter, som vil signere en felles erklæring og forplikte seg til to tiltak hver, som de vil gjennomføre det neste året.

Facebook og Instagram, som begge deltar på konferansen, opplyser at de blant annet vil rulle ut en ny Instagram-funksjon i Norge. Funksjonen gir et varsel til den som skal publisere en kommentar, dersom kommentaren kan bli oppfattet som støtende.

IKT-Norge støtter utspillet

IKT-Norge støtter Barneombudets utspill om at det er behov for en felles innsats.

– IKT-Norge mener at Barneombudet må få det koordinerende ansvaret fordi de er de eneste som kun tar barnas perspektiv og har barnefaglig kompetanse, sier administrerende direktør Heidi Austlid.

Hun sier næringen skal være med å ta ansvaret og skal jobbe systematisk for å trygge barns digitale bruk.

Les også

 1. Fem politi­biler. Sju politi­folk. Barne­vernet tilkalte poli­tiet da en 10-åring skulle skilles fra moren

 2. Barnepsykolog er rystet over det hun var vitne til

Publisert:
 1. Helse- og omsorgsdepartementet
 2. Barn
 3. Barnevern
 4. Barneombudet
 5. Digital

Mest lest akkurat nå

 1. Mange båtglade er innom denne gjestehavnen i Ryfylke hver sommer. Nå er den kåret til Norges beste

 2. Overskridelser skaper trøbbel for byggingen av nye SUS: – Ikke en veldig kjekk dag

 3. 18 fikk fartsbot i Sola

 4. Flertall for å fjerne bompenger om natten og søndagen

 5. Erik Ravnanger var overvektig og i elendig form før han møtte Benedicte Kristoffersen. Her er de på vei til sitt eget bryllup.

 6. Stor­skole på denne tomta det beste for bydelen