Jenny må bo i «bunkersen» i jula

Etter tre måneders tvangsopphold for avrusning, har Sola kommune flyttet Jenny Rolandsen (36) tilbake til boligen fagfolk advarte mot. Kommunalsjef håper hun kan få en annen bolig på sikt.

Jenny Rolandsen utenfor «bunkersen» mens hun var på flukt fra tvangsinnleggelse i høst. Ved inngangen til jula slapp hun ut fra sykehuset. Kommunen flyttet henne tilbake til boligen hun sterkt misliker.
Publisert: Publisert:
«Det finnes ikke en ting jeg er redd for», sto det på kjøkkendøra til Jenny Rolandsen før hun ble tvangsinnlagt i høst.
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

Bunkersen. Glattcella. Containeren. Hundehuset. Dette er Jenny Rolandsens kallenavn på den 35 kvadratmeter store såkalt robuste boligen hun i ett år kjempet for å komme seg vekk fra, inntil kommunen i høst fikk henne tvangsinnlagt for avrusning. I helgen ble hun skrevet ut fra Stavanger universitetssjukehus og flyttet tilbake til boligen. Dette trass i at både hennes fastlege og sykehusbehandler i høst vitnet i retten om at det ikke ville være bra for Jenny å bli flyttet tilbake. Jenny mener boligen forverrer hennes problemer med angst og rus, i tillegg til at det er stigmatiserende å bo i en av kommunens kontroversielle «rusboliger».

– Det er fullstendig meningsløst at hun skal tilbake dit. Alt som har skjedd har vist at denne boligen er klart uheldig for henne, sier Rolandsens advokat, Anne Kroken.

Advokat Anne Kroken

– Dette viser tvangsbehandlingen kun har vært en oppbevaring. Etter mitt syn kan kommunen faktisk ikke være bekjent av at containeren er det eneste tilbudet de har. Det er en stor skam.

Kommunen stiller krav

– Vi er kjent med at hun ønsker seg en annen type bolig, og håper hun med tett oppfølging kan få dette på sikt. Dette vil kreve innsats fra hennes side. Det innebærer at hun tar imot bistand, takker ja til oppfølging og ikke ødelegger boligen hun bor i, sier Oddny Hovtun Bjorland, kommunalsjef for levekår i Sola kommune.

Fordelen med plasseringen ifølge kommunalsjefen, er at det er kort vei til offentlige instanser Jenny har behov for hjelp fra. Målet er å oppnå en bedre relasjon enn før til Jenny, slik at hun får god og tett oppfølging.

– Da vil hun også stå stødigere til ikke å oppsøke andre miljøer som kan tilby rus, sier Bjorland.

Kommunalsjef Oddny Hovtun Bjorland

Får Jenny rusmisbruket under kontroll og blir bedre fysisk og psykisk, kan kommunen etter hvert «vurdere overflytting til annen bolig».

Kommunen fikk Rolandsen tvangsinnlagt for avrusning i tre måneder. Var det verdt det? Ja, mener kommunalsjefen: Jennys liv og helse var, slik kommunen så det, i fare. Og: Tvangsoppholdet førte til at det ble opprettet «en begynnende god relasjon» mellom Jenny og en ruskonsulent i kommunens ROP-team. Hun har nå takket ja til oppfølging av teamet.

– Vi vil oppfordre henne på det sterkeste til å ta imot den hjelpen hun kan få, sier Bjorland.

Les også

LES REPORTASJEN: Jenny Rolandsens briljante idé

Resultater av tvangen

Et viktig resultat av tvangsoppholdet, ifølge kommunen, var at Jenny fikk en lenge etterlengtet og helt nødvendig tannbehandling under narkose. Hun hadde en periode med næringsrike måltider. Dessuten fikk hun en psykiatrisk utredning. Det har hun etterlyst i mange år. Jenny har fått stilt hoveddiagnoser, mens det vil kreve en lengre periode med rusfrihet å stille andre, sikre diagnoser.

Både Stavanger universitetssjukehus og kommunen hadde håpet hun ville si ja til rusbehandling etter tvangsoppholdet. Sykehuset opplyser til Aftenbladet at hun er velkommen tilbake for et stabiliserende opphold som en overgang til behandling i rusinstitusjon, hvis hun skulle ønske det.

Bjorland syns det er leit at verken sykehuset eller kommunen klarte å motivere Jenny til videre behandling.

– Vi har gjort jevnlige forsøk, og det vil vi fortsette med, sier Bjorland.

Hun vedgår at kommunen kunne ha informert Jenny Rolandsen tydeligere om hva slags bolig hun ble flyttet inn i våren 2018.

– Det er beklagelig at hun opplever å ha fått for lite informasjon, sier kommunalsjefen.

Jenny Rolandsen er et fiktivt navn.

Når alt rakner-reportasjene

Langreportasjer fra Aftenbladets «Når alt rakner»-prosjekt:

Den uutholdelige stanken fra leilighet 403

Når alt rakner

Historien om Siw: Gi meg litt lykke før jeg dør

Dødsflaks og sju andre grunner til at Hilde og Christer lever i dag

«Tone» (60) døde etter bekymringer: – Hun har antakelig ligget død i boligen i halvannen uke

Jenny Rolandsens briljante idé

Publisert: