Farevarsel om kraftige regn- og haglbyger i flere fylker

Meteorologisk institutt har sendt ut gult farevarsel om kraftige regn- og haglbyger for flere fylker. I Rogaland ventes de kraftigste bygene tirsdag ettermiddag og kveld.

Publisert: Publisert:

Folk på Sør- og Vestlandet bør ta fram paraplyer og forberede seg på noen kraftige regnbyger i løpet av det neste døgnet. Illustrasjonsfoto: Berit Roald / NTB scanpix

Kald luft fra nordøst er på vei innover i landet og har allerede skapt store temperaturfall over store deler av Sør-Norge.

Meteorologene har sendt ut gult farevarsel – altså nest høyeste farenivå – for kraftige regn- og haglbyger i flere fylker.

– De kraftige regnbygene ventes å treffe indre strøk i Rogaland i ettermiddag, og ytre strøk i kveld, sier meteorolog Haldis Berge i Meteorologisk Institutt til Aftenbladet.

Berge forteller at en kan vente at det kan komme opp i 15 millimeter lokalt i løpet av en time, i tillegg til torden og sterk vind.

– Det er ikke ventet så kraftig vind at vi har sendt ut farevarsel på det, men kan komme kraftige vindkast som følger regnbygene, sier Berge.

Ifølge meteorologen ventes de verste regnbygene å avta natt til onsdag, men Rogaland vil fortsatt få regn og regnbyger utover onsdagen.

Fare for oversvømmelser

Der regnbygene treffer, vil det være fare for overvann i tettbygde områder, med lokale oversvømmelser, jord- og flomskred. Det kan også være fare for stenge veier ved bekke- og elveløp.

– Dette er også på grunn av de samme kalde luftmassene, som vil treffe Vestlandet litt senere enn Sørlandet. Det kan bli ganske kraftige byger og en del torden. Det er derfor lurt å unngå høye punkter eller åpne sletter. Gå heller innendørs når det står på som verst, råder statsmeteorolog Pernille Borander ved Meteorologisk institutt til NTB.

Infrastruktur kan rammes

– Om bygene tømmer seg over et jorde, vil det jo ikke så like store konsekvenser som for eksempel over et tettsted eller en by, hvor gater og infrastruktur kan rammes hardt. Det er det vanskelige med å melde om byger, men vi er føre var og har valgt å sende ut gult farevarsel, sier Borander.

I forbindelse med bygene kan det også oppstå lokalt kraftige vindkast.

– Det kan være lurt å ta forholdsregler med å binde fast ting i hagen, som man ikke har lyst til at skal fly rundt, sier Borander.

Publisert: