Derfor tar Høyre-politikeren et knallhardt oppgjør med Høyre

– Landbruk blir sjelden eller aldri nevnt i Høyre.

Publisert: Publisert:

Mons Skrettingland (H) tok et landbrukspolitisk oppgjør med eget parti på Høyres landsmøte. - Vi kan ikke sitte stille i fjøset, sier han. Foto: Geir Søndeland

 • Geir Søndeland
  Journalist
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

11 år etter at han forlot Senterpartiet, tar Mons Skrettingland (H) et knallhardt oppgjør med Høyres landbruks- og distriktspolitikk.

Det siste Høyre vedtok under landsmøtet søndag, er at landbruket har "avgjørende betydning" for utvikling og bosetting i hele landet.

Det første Skrettingland gjorde på landsmøtet torsdag, var å så kraftig tvil om bøndenes betydning for Høyre.

 • – Landbruk blir sjelden eller aldri nevnt i Høyre.
 • – Høyre har i stor grad overlatt landbruket og landbrukspolitikk til Frp i denne perioden.
 • – Høyres landbrukspolitiske plattform kan i beste fall sies å være noe uklar.
 • – Høyre må få en mye klarere distriktsprofil.

– Mest landbruksfiendtlig

Dette kom fra en varaordfører i Hå som forlot "bondepartiet" Sp til fordel for Høyre i 2006.

Geir Pollestad (Sp), leder i næringskomiteen på Stortinget, sier en del i Høyre tror det ville hjulpet med en landbruksminister fra Høyre.

– Det ville det ikke. Frp har hvert fall engasjert seg i landbrukspolitikken på en helt annen måte enn Høyre. For Høyre er det litt plunder og heft og noe de bare er opptatt av før det er valg.

– Vitner dette utspillet om frykten for Sp-suksess?

– Det bekrefter hvert fall at bunadshøyre sjelden har hatt dårligere vekstvilkår enn i dag. Det er ikke uten grunn at Høyre beskyldes for å være et Ring 3-parti. Det er definitivt det. Jeg hadde håpet at Mons Skrettingland kunne vinne fram, men på et konferansehotell på Gardermoen tror jeg han talte til de døveste ørene i kongeriket, sier Pollestad.

Geir Pollestad (Sp). Foto: Berit Roald / NTB scanpix

– Landbrukspolitikken ville vært enda dårligere dersom Høyre overtok ansvaret fra Frp i regjering. Høyre er det mest landbruksfiendtlige partiet.

– Hvorfor stemmer en del bønder på Høyre da?

– Gammel vane, tror jeg. Tradisjonelt har de vært opptatt av eiendomsretten. Der tror jeg Høyre og Sp er ganske like. Før stortingsperioden var det ingen tvil om at Frp var det mest landbruksfiendtlige partiet. Men Jon Georg Dales resonnementer om eksempelvis bruken av utmarksbeiter, skjønner jeg logikken i, selv om jeg er uenig med ham.

– Hører jeg litt skryt her av Frp?

– Ja, skryt i den forstand av å se utmarksbeitet på en helt annen måte enn Høyre, et parti som først og fremst er bekymret for at tollvernet rammer eksport av fisk til EU. Høyre er jo det mest EU-lojale partiet.

– Var det ikke dekning for dommedagsprofetiene mot Frp i regjering på landbruksområdet?

– Definitivt, hvis de hadde gjennomført det de sa de skulle, så var det absolutt relevant, sier Pollestad.

– Senterpartiet er imot all nytenkning

I landbruket har aldri inntektene vært så høye, produksjonen av produkter så stor eller optimismen og investeringsviljen større enn nå, svarer Skrettingland:

– Dette er også Høyres fortjeneste. Så kan Høyre bli mye mer synlige i landbrukspolitikken og utvikle en klarere politikk for distriktslandbruket, sier Skrettingland, som mener at mye, både i gammelt og splittert nytt partiprogram, ivaretar dette, sier han.

– Jeg kritiserer ikke Frp. Landbruksministeren har gjort en kjempegod jobb, men jeg føler at Høyre kommer litt mer i skyggen og ønsker å fokusere på det. Jeg ønsker at Høyre skal få en tydeligere landbrukspolitisk profil. Vi må snakke og engasjere oss mer for dette og ikke overlate alt til Frp. Verdiskapingen rundt landbruket er ganske formidabel, og da mener jeg Høyre må framstå som næringspartiet også for landbruksnæringen.

– Timingen for utspillet er kanskje ikke tilfeldig med Sp i voldsom medvind?

– Det er nettopp timingen som gjør at jeg sier dette. Landbruket har opplevd en veldig vekst og har styrket posisjonen sin gjennom oljenedturen. Vi kan videreføre og i større grad fronte distriktslandbruket og ta hele landet i bruk. Mange av disse tingene har ikke Sp enerett på. Også Høyre kan si dette. Mange bønder stemmer Høyre i Rogaland, og jeg opplever ikke misnøye derfra.

– Hva er det verste med Senterpartiets landbrukspolitikk?

– Konserverings- og reverseringspolitikken. At de er imot all nytenkning. Landbruket må i likhet med andre næringer utvikle seg og ta teknologien i bruk for å være interessant for å rekruttere nye, unge bønder.

– Og da kan det ikke være stille i Høyre-fjøset?

– Ja, og da er du inne på poenget mitt. Vi kan ikke sitte stille i fjøset, men vi må snakke om det, sier Skrettingland.

Les også

Høyre dropper søndagsåpne butikker

Les også

Snuoperasjon i Høyre etter skatteopprør

Les også

Høyre gir blaffen i krav fra milliardær fra Rogaland

Les også

Knut Arild Hareide (KrF) får skylden for eggerøre i Høyre

Høyre skisserer dramatiske Sp-konsekvenser

Gunnar Gundersen (H) i næringskomiteen på Stortinget svarer at regjeringen står samlet om landbrukspolitikken. Et Sp i regjering vil reversere strukturendringer, ramme investeringer og profesjonelle aktører og "slå inn som et sjokk", ifølge ham:

– Det vil bli dramatisk for den delen av landbruket som tør å satse, sier Gundersen.

– De mest aktive og innovative bøndene har investert i tillit til at våre strukturelle grep i 2014 blir stående. Du vil ramme dem som har investert i framtiden og som vil drive jordbruk på profesjonell basis. Det vil slå inn som et sjokk om Senterpartiet kommer i posisjon, men jeg tror ikke de gjør det, sier han.

– Dessuten har vi skapt veldig gode resultater fjor jordbruket. Senterpartiet sliter når vi skal diskutere resultater og ikke bare retorikk, sier Gundersen.

Publisert:

Les også

 1. «Ny æra for kollektivtransport» kan koste milliardbeløp

 2. Erna Solberg vil avvikle pelsdyrnæringen - Høyre sa nei

 3. Her sitter Høyre-politikerne som ikke forstår Rogaland

 4. Høyre-topp frykter millionindustri ryker i helgen

 1. Landbrukspolitikk
 2. Mons Skrettingland
 3. Landbruk
 4. Geir Pollestad
 5. Distriktspolitikk