For mange kan det være grusomt å bli oppdaget

SYSTEMSVIKT: De har levd et vanlig liv. Så rakner det. Menneskene isolerer seg, kaos og søppel tar over boligen. Hva er det som skjer?

Når problemene tårner seg opp, kan søppel og kaos ta over alle arenaer i livet.
 • Tove M. E. Bjørnå
  Journalist
 • Thomas Ergo
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Kristian Kise Haugland, leder av Mental helse, vet om mange hjem som likner de Aftenbladet har vist i reportasjen «Når alt rakner». Det som en gang har vært anstendige hjem, er tatt over av søppel og skitt. Det hoper seg opp i enorme mengder, i takt med psykiske utfordringer og rusbruk. Hjem der hjelpeapparatet ikke kommer inn.

Kristian Kise Haugland, leder av Mental helse, vet om mange hjem som likner de Aftenbladet har vist i reportasjen «Når alt rakner».
Les også

Tvang er ikke veien å gå

– De fleste kan vel kjenne seg igjen i hvordan det er å ha hodepine. Da trekker vi oss vekk fra andre og inn i oss selv, forklarer han.

Fasaden

– Men hvordan klarer man å holde så elendige forhold skjult for naboer, fastlege og andre omgivelser over lang tid?

– Det ytre og fasaden er superviktig. All energi går med til å vise et friskt ytre, og gjemme det som ikke fungerer bak en låst dør. Det kan være veldig vanskelig å oppdage.

Haugland tror de fleste gjemmer på noen hemmeligheter bak fine fasader.

– De fleste har en bakgård, eller et roterom, der de ikke slipper andre inn. Det er inne i boden du ser hvem som bor i huset. Forskjellen er at hos disse folkene vi her snakker om har problemet vokst, og det har tatt over flere rom, eller hele huset.

Prosjektet blir avslørt

– For mange kan det å bli oppdaget være grusomt, sier Haugland.

– De har investert i et prosjekt som står og faller på evnen til å skjule ting. Akkurat i det de blir oppdaget, er det ikke bare flaut. Men det store prosjektet man har investert i over lang tid går i tusen knas.

Etter hvert kan skuffelsen over å bli oppdaget gå over til lettelse.

– De trenger ikke å skjule problemene sine lenger. For mange kan det føles godt og befriende, sier han.

Doble liv

Haugland sier at mange mennesker lever slike doble liv.

– Det er fryktelig mange med rus og psykiske lidelser som går på jobb hver dag og leverer. Livet som ikke fungerer hjemme holdes skjult for omgivelsene.

Han har en oppfordring til arbeidsgivere, naboer og andre.

– Når det er tegn til at noen man kjenner endrer atferd, skal man være på vakt. Blir de for eksempel fortere sinte, ser de mer slitne ut enn før? Da må vi våge å spørre, sier han.

– Den beste strategien er å legge frem hva man har lagt merke til, og spørre: Hva skjer i livet ditt nå? Er det noe jeg kan gjøre? Og man må være klar for å hjelpe personen.

Vanskelig innblanding

– Hvilket ansvar har den nærmeste familien?

– Mange av de som lever slik har lite nettverk. Det er vanskelig for voksne barn å ordne opp hos foreldre som ikke ønsker innblanding. De er tross alt barna. De kommer ofte i en umulig situasjon når heller ikke hjelpeapparatet kommer til, sier han.

Haugland mener likevel det blir feil at kommunen eller andre instanser nærmest skal bryte seg inn hos folk.

– Folk må ha rett til å velge sin egen skjebne. For hjelperne handler det om å være flinke til å gå i forhandling med den det gjelder.

– Det de trenger er jevnlig kontakt med noen som bidrar til at personen ønsker å ta seg sammen. For i disse sakene er mange i utgangspunktet ordentlige personer. De har antagelig forsøkt å ta seg sammen over lang tid.

Publisert:

Når alt rakner

 1. Stortingspolitiker med seks tiltak for å hindre nye Siw-tragedier

 2. Kommuneledere avviser overdose­bølge

 3. Hun jakter løsningen på ett av velferds-Norges største problemer

 4. Krever sannheten om rusboligene

 5. Jenny Rolandsen (36) hadde en briljant idé. Så skar alt seg

 6. Umulig å si om Bent Høies milliardsatsing har hjulpet landets rusmisbrukere

 1. Når alt rakner
 2. Kristian Kise Haugland
 3. Rus
 4. Psykisk helse