Askøy kommune: – Intensiteten i epidemien er fortsatt like høy

Fortsatt strømmer det på med nye smittetilfeller etter vannskandalen i Askøy, og epidemien er ikke over. Tirsdag vil barnehager og skoler likevel være åpne.

Øvre Kleppe høydebasseng, som er pekt ut som mulig smittekilde, er nå koblet fra resten av vannsystemet. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix.
 • NTB
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over to år gammel

– Det er fortsatt flere nye tilfeller. Det er omtrent samme antallet konsultasjoner og henvisninger til Haukeland som vi har sett tidligere dager. Vi konkluderer med at intensiteten i epidemien er like høy som i går, sa varaordfører Bård Espelid på en pressekonferanse andre pinsedag.

Han opplyser at høydebassenget som er pekt ut som mulig smittekilde, er koblet fra vannsystemet.

– I tillegg tilsetter vi ekstra klor i vannet. Hvis noen mot formodning skulle få drikkevann inn i fordøyelsessystemet, er kanskje faren for å bli smittet mindre, sier Espelid.

Forbedret vannkvalitet

Samtidig viser nye prøveresultater at vannkvaliteten på søre Askøy er forbedret etter at høydebassenget på Øvre Kleppe ble stengt.

– Det svekker ikke mistanken om at smittekilden er dette bassenget, sier Espelid til NRK. Han legger imidlertid til at de ikke kan friskmelde vannet enda.

– Vi må være helt sikre på at vi ikke gjør en feilvurdering, sier Espelid.

Skolene åpne

Anbefalingene om å koke vannet står fortsatt ved lag, og kommunen har i tillegg satt ut flere vanntanker med rent vann til innbyggerne.

Fortsatt mangler kommunen klare svar på hva som er smittekilden, og varaordføreren opplyser at de samarbeider nært med Folkehelseinstituttet for å finne kilden.

Selv om epidemien ikke er avblåst, er planen at barnehager og skoler skal holde åpent tirsdag. Smittevernlege Arild Iversen mener dette vil være helt trygt.

– Så lenge folk ikke har symptomer, vil de ikke overføre smitte, fastslår han.

Kommunen samarbeider nå med Røde Kors for å nå ut til folk som kan ha problemer med å skaffe seg rent vann, eller som kan ha gått glipp av beskjedene om å koke drikkevannet.

Fortsatt nye smittetilfeller

Fra klokken 13 søndag formiddag og til klokken sju mandag morgen har legevakten i Askøy henvist åtte personer til Haukeland universitetssjukehus og gitt 87 sykepleierråd over telefon, samt hatt 24 konsultasjoner på selve legevakten.

Sykehuset har gjort tiltak for å sikre god nok kapasitet til å håndtere situasjonen.

Mandag klokken 10 opplyser sykehuset at de har 18 innlagte som følge av situasjonen i Askøy, og at ingen av dem er kritisk skadde.

Totalt har det vært 13 innlagte barn og 42 innlagte voksne gjennom hele perioden, men mandag er ingen barn innlagt.

En ett år gammel gutt fra Askøy døde av tarminfeksjon onsdag i forrige uke. Det er fortsatt ikke bekreftet om dødsfallet kan knyttes til smitte fra drikkevannet i Askøy.

Les også

 1. Askøy kommune skal teste vannrørene

 2. Sykdomsbakterie påvist hos pasienter fra Askøy

Publisert:
 1. Askøy
 2. Vann og avløp

Mest lest akkurat nå

 1. Korvetten AS begjært konkurs

 2. 38-åring tiltalt for vold mot gutt etter ring-på-spring

 3. Fikk sparken i Dalane Kraft etter at han varslet NVE om et sikkerhetsproblem

 4. Klar oppfordring fra de voksne: Ta russetiden tilbake!

 5. Politiet rykket ut til slåsskamp på Klepp

 6. – Alt av interiør og inventar var hvitt og ga assosiasjoner til sykehus