Kronprins Haakon skryter av norsk elbil-satsing

Kronprins Haakon mimrer tilbake til sin første elbil – en Think fra 2003 med lav rekkevidde. Samtidig skryter han av prosjektet og norsk satsing på elbiler.

Kronprins Haakon viste fram et bilde av seg selv og elbilen da han talte på et besøk på Lindholmen science park i Göteborg.
  • NTB-Marius Helge Larsen
Publisert: Publisert:

– Her er et bilde av norsk bilindustri. En liten bit av den i hvert fall. Dette er altså en Think. Og den bilen fikk jeg tak i 2003 – da var den brukt og hadde gått en stund, sa kronprins Haakon da han talte på et seminar om grønn teknologi i Göteborg onsdag.

Den norske elbilprodusenten Think måtte kaste inn håndkleet for over et tiår siden, egentlig like før elbilbølgen virkelig tok av. Men likevel mener kronprinsen at pionerprosjektet har etterlatt seg viktige spor i Norge.

– Jeg har truffet veldig mange av dem som jobbet i Think, og de gjør det veldig bra i mange forskjellige bransjer nå. Og så tror jeg det gjorde veldig mye for elbiltenkningen i Norge at vi hadde disse norske elbilene som rullet rundt. Og det er jo noe som vi har hatt suksess med – å få opp antallet elbiler, utslippsfrie biler i Norge, sa han i talen.

Kronprins Haakon fotografert sammen med Think-elbilen som han kjørte i perioden 2003 til 2012. Bildet ble tatt da utstillingen «Kongens biler» åpnet i vinter.

Flittig brukt

Selv kjørte kronprinsen den karakteristiske plastbilen i perioden fra 2003 til 2012.

– Det var en elbil, og Norge satset på elbil. Vi fikk lov til å kjøre i taxifeltet sånn at vi kunne komme raskere forbi køen. Det var flere fordeler, sier kronprinsen.

Samtidig innrømmet han at rekkevidden var relativt dårlig.

– Bilen heter jo Think, og du måtte tenke litt for her var ikke rekkevidden særlig lang. Så på begynnelsen kunne jeg kjøre fra Asker der vi bor til kontoret og tilbake igjen, men mot slutten måtte vi lade på hvert sted, sa han.

Kronprinsparet runder onsdag av et tre dagers langt offisielt besøk i Sverige. I løpet av turen har de både vært i Göteborg og Stockholm, og er blitt ledsaget av det svenske kronprinsparet. En omfattende næringslivsdelegasjon er med på turen, og temaene har blant annet vært hav, miljø, helse, ren energi og nettopp grønn industriutvikling – som altså Think er et eksempel på.

– Jeg prøver å være en realistisk optimist – også når det gjelder klima. Jeg tror på det store potensialet som ligger i klimavennlig teknologi. På at mange av løsningene på utfordringene våre finnes her – i utvikling og produksjon av produkter og tjenester som forbedrer livene våre og kloden vår samtidig, sa kronprinsen i talen sin.

Kronprins Haakon sier at han prøver å være en realistisk optimist – også når det gjelder klima.

«Pimpet» elbil

Han oppfordret også til samarbeid på tvers av grensene, både mellom Norge og Sverige, men også med andre land.

– Det er ikke mangel på utfordringer, verken her i Norden, i Europa eller på kloden som helhet: Krig i Ukraina. Konsekvensene etter pandemien. Klimaendringer. Skal vi lykkes med å finne gode løsninger, er vi nødt til å jobbe sammen, på tvers av landegrensene.

Den nevnte Think-elbilen er for tiden for øvrig utstilt i kunststallen på Slottet i Oslo, i utstillingen «kongens biler», som står fram til 15. mai. Da utstillingen åpnet i vinter, kunne kronprinsen fortelle at den faktisk er «pimpet» litt.

– Jeg fikk satt inn litt ekstra stereoanlegg, og en basskasse bak der. Den er ikke så stor, for den kunne ikke trekke for mye batteri, sa han.

Publisert: