GNRD - den mystiske organisasjonen i Hillevåg

Global Network for Rights and Development - eller GNRD - jobbet tilsynelatende for å gjøre verden til et bedre sted. Men historien om menneskerettighetsorganisasjonen i Hillevåg og den ubestridte lederen Loai Deeb fra Sola minner mest om en kriminalroman.

Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over fire år gammel

I løpet av drøyt to år - og ganske ubemerket - bygget Sola-mannen Loai Deeb opp en internasjonal menneskerettighetsorganisasjon med hovedkontor i Stavanger. Global Network for Rights and Development (GNRD) var tilsynelatende en av de største humanitære virksomhetene i verden på sosiale medier. Av alle verdens statsledere var det i 2015 bare Barack Obama som hadde flere følgere på Facebook enn presidenten i GNRD.

Men i mai 2015 ble organisasjonen raidet av Økokrim. I 2013 hadde det plutselig begynt å strømme inn millioner av kroner på GNRDs konti i SR-bank og andre konti kontrollert av Deeb. GNRD-presidenten ble raskt en svært velstående mann mens organisasjonen vokste til over 140 ansatte i syv land.

Pengene kom nesten utelukkende fra De forente arabiske emirater. Hvorfor hadde noen i Midtøsten plutselig begynt å sende flere titalls millioner til en organisasjon som frem til da hadde vært fullstendig uvirksom?

Aftenbladet har i flere måneder ettergått gåten GNRD og den mystiske menneskerettighetsforkjemperen i Sola. Vi har fått høre historier om hvitvasking, etterretningstjenester, stormaktskonflikter, fredsforhandlingene i Syria og rivalisering helt til topps i det politiske, palestinske hierarkiet.

Publisert: