GNRD - den mystiske organisasjonen i Hillevåg

Global Network for Rights and Development - eller GNRD - jobbet tilsynelatende for å gjøre verden til et bedre sted. Men historien om menneskerettighetsorganisasjonen i Hillevåg og den ubestridte lederen Loai Deeb fra Sola minner mest om en kriminalroman.

Publisert: Publisert:
 • Hans Petter Aass
  Journalist
 • Arild I. Olsson
  Journalist
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

I løpet av drøyt to år - og ganske ubemerket - bygget Sola-mannen Loai Deeb opp en internasjonal menneskerettighetsorganisasjon med hovedkontor i Stavanger. Global Network for Rights and Development (GNRD) var tilsynelatende en av de største humanitære virksomhetene i verden på sosiale medier. Av alle verdens statsledere var det i 2015 bare Barack Obama som hadde flere følgere på Facebook enn presidenten i GNRD.

Men i mai 2015 ble organisasjonen raidet av Økokrim. I 2013 hadde det plutselig begynt å strømme inn millioner av kroner på GNRDs konti i SR-bank og andre konti kontrollert av Deeb. GNRD-presidenten ble raskt en svært velstående mann mens organisasjonen vokste til over 140 ansatte i syv land.

Pengene kom nesten utelukkende fra De forente arabiske emirater. Hvorfor hadde noen i Midtøsten plutselig begynt å sende flere titalls millioner til en organisasjon som frem til da hadde vært fullstendig uvirksom?

Aftenbladet har i flere måneder ettergått gåten GNRD og den mystiske menneskerettighetsforkjemperen i Sola. Vi har fått høre historier om hvitvasking, etterretningstjenester, stormaktskonflikter, fredsforhandlingene i Syria og rivalisering helt til topps i det politiske, palestinske hierarkiet.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

 1. Folk på byen har allerede endret drikkevaner

 2. Gunnar Eiterjord slutter som sjef for Rogfast

 3. Her blir det nytt kjøpesenter og sykehus

 4. Leteaksjon etter mann (63)

 5. Mann koronasmittet i Sola

 6. Sjekk alle tiltakene: Innfører forbud mot skjenking av alkohol etter midnatt

 1. Hvitvasking
 2. Midtøsten
 3. De forente arabiske emirater
 4. Syria