Brann eller branntilløp i 1200 hytter årlig

Det er brann eller tilløp til brann i om lag 1200 hytter hvert år i Norge, ifølge en ny undersøkelse. Mange tusen hytter mangler brannslokker og røykvarsler.

Brann i hytta til Bjørn Dæhlie på Hafjell i Gudbrandsdalen i oktober 2014. Ingen ble skadd i brannen. Arkivfoto: Geir Olsen / NTB scanpix
  • Alexander Vestrum
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

Undersøkelsen er utført for Norsk brannvernforening og Tryg Forsikring.

– Brann i en hytte er alvorlig fordi det ofte er langt til nærmeste brannvesen og man må slokke selv, sier administrerende direktør Rolf Søtorp i Norsk brannvernforening.

I undersøkelsen svarer 2,7 prosent av de spurte at de har opplevd brann eller branntilløp på hytta de siste 10 årene. Det vil si at 12.150 av de 450.000 norske hyttene har vært utsatt for dette, eller gjennomsnittlig 1200 hytter hvert år.

Både røykvarsler og slokkeutstyr er påbudt i alle boliger, også i hytter. Undersøkelsen imidlertid at om lag 7000 norske hytter mangler dette.

– Dersom det oppstår brann i en hytte og man ikke har slikt utstyr på plass, er det svært sannsynlig at forsikringsutbetalingen kan bli kraftig redusert, sier kommunikasjonssjef Ole Irgens i Tryg Forsikring.

1700 personer er spurt i undersøkelsen.

LES OGSÅ:

Publisert:
  1. Brann
  2. Hytte

Mest lest akkurat nå

  1. Vil gi billig strøm til 2000 hytter

  2. Ingenting rocket på Sandnes’ nye festplass

  3. Hele livet lurte Tor på hva som skjedde da faren styrtet i døden med jager­fly. Så opprettet kona en hemmelig kon­takt

  4. Ydmyk Østbø om egen revansj: – I Viking setter vi laget foran oss selv

  5. Travel natt for politiet

  6. Thor Inge og Greta bur i eit 50 år gammalt hus som enno ser ungt ut