Brann eller branntilløp i 1200 hytter årlig

Det er brann eller tilløp til brann i om lag 1200 hytter hvert år i Norge, ifølge en ny undersøkelse. Mange tusen hytter mangler brannslokker og røykvarsler.

Publisert: Publisert:

Brann i hytta til Bjørn Dæhlie på Hafjell i Gudbrandsdalen i oktober 2014. Ingen ble skadd i brannen. Arkivfoto: Geir Olsen / NTB scanpix

  • Alexander Vestrum
Denne artikkelen er over to år gammel

Undersøkelsen er utført for Norsk brannvernforening og Tryg Forsikring.

– Brann i en hytte er alvorlig fordi det ofte er langt til nærmeste brannvesen og man må slokke selv, sier administrerende direktør Rolf Søtorp i Norsk brannvernforening.

I undersøkelsen svarer 2,7 prosent av de spurte at de har opplevd brann eller branntilløp på hytta de siste 10 årene. Det vil si at 12.150 av de 450.000 norske hyttene har vært utsatt for dette, eller gjennomsnittlig 1200 hytter hvert år.

Både røykvarsler og slokkeutstyr er påbudt i alle boliger, også i hytter. Undersøkelsen imidlertid at om lag 7000 norske hytter mangler dette.

– Dersom det oppstår brann i en hytte og man ikke har slikt utstyr på plass, er det svært sannsynlig at forsikringsutbetalingen kan bli kraftig redusert, sier kommunikasjonssjef Ole Irgens i Tryg Forsikring.

1700 personer er spurt i undersøkelsen.

LES OGSÅ:

Publisert: