Overvekt viktig årsak til kreft i hele verden

Fedme og overvekt øker globalt, også i Norge, og viser seg å være en større årsak til kreft enn man tidligere har trodd, viser en ny internasjonal rapport.

Publisert: Publisert:

Hovedanbefalingen for å minimerer kreftrisiko globalt er å holde kroppsvekten på et sunt nivå. Å unngå sukkerholdig drikke og usunn ferdigmat er noen av de mest sentrale rådene som gis. Foto: Kirsty Wigglesworth / AP / NTB scanpix

  • NTB
iconDenne artikkelen er over to år gammel

Torsdag ble den tredje sammenfatningen av internasjonal forskning på kosthold, ernæring, fysisk aktivitet og kreft lagt fram i London av World Cancer Research Fund (WCRF). Det er ti år siden sist og den største nyheten i rapporten er at hele tolv ulike kreftformer nå knyttes til overvekt, fem flere enn forrige gang.

– Det er bekymringsfullt, særlig ettersom vi lever i en verden der overvekt mange steder er et økende problem, sier forsker Paula Berstad i Kreftregisteret til NTB.

Hele livet

En av tre i Norge får kreft, ifølge Inger Thune ved Kreftsenteret ved Oslo universitetssykehus, som har sittet i den internasjonale gruppen som har arbeidet med rapporten.

– Rapporten er basert på studier som inkluderer 17 kreftformer. 51 millioner mennesker har vært involvert i studiene, og 3,5 millioner av dem har fått en kreftdiagnose, sier Thune til Dagens Medisin.

Et av poengene som er med i rapporten, er at når det gjelder kosthold og ernæring, er det helhet og livsløp som har betydning, ikke en enkeltingrediens eller kort periode.

– Forskningen viser at det er usannsynlig at spesiell mat eller næringsstoffer er viktige enkeltfaktorer når det gjelder å beskytte mot eller forårsake kreft. Men forskjellige typer dietter og fysisk aktivitet gjennom livet kan gjøre deg mer eller mindre mottakelig for kreft, sier doktor Giota Mitrou i WCRF i en pressemelding.

Anbefalinger

Paula Berstad i Kreftregisteret har selv gjennomført en studie som påviste at positive, varige kostholdsendringer påvirker risikoen for enkelte krefttyper. På 1970-tallet fikk norske menn i 40-åra effektive kostholdsråd for å ikke dø av hjerte- og karsykdom. Livsstilsendringene viser seg å ha påvirket kreftrisiko også.

– Det absolutt mest effektive tiltaket mot kreft, i Norge og i andre land, er å forebygge og bekjempe overvekt. Det er så enkelt og så utfordrende på en gang. I Norge kan man si at det ikke er så komplisert, fordi de fleste har tilgang til og råd til et sunt kosthold og rent drikkevann i springen. Men i flere deler av verden er det ikke like lett å gjøre det sunne alternativet tilgjengelig, sier Berstad.

På bakgrunn av rapporten har WCRF laget ti anbefalinger for å minimere kreftrisiko. Den første er å holde en sunn kroppsvekt, den andre er å være fysisk aktiv.

Kreftforeningen oppfordrer i en pressemelding norske helsemyndigheter til å bruke den ferske rapporten som grunnlag for å ta aktive grep for å bekjempe problemet, blant annet ved å beskytte barn mot markedsføring av usunne matvarer.

Deretter anbefales høyt inntak av frukt, grønt, fullkorn og fiber, mens bearbeidet rødt kjøtt, alkohol og kosttilskudd bør reduseres.

LES OGSÅ:

Publisert:

Les også

  1. Legen anbefalte slankeoperasjon. Thomas Edland valgte heller å lytte til faren

  2. Det nye kroppsidealet

  3. Sykehus opplever økning i ekstremt overvektige pasienter

  1. Kreft
  2. Overvekt
  3. Kreftforeningen
  4. Ernæring
  5. Kostholdsråd