Innspurt for å unngå storstreik i staten

Like før fristen går ut for lønnsoppgjøret i staten, er streiketrusselen fra over 77.000 fortsatt overhengende. I første omgang står 6.000 klare til å streike.

Partene i statsoppgjøret har tatt fatt på innspurten i meklingen hos Riksmekleren som startet tirsdag formiddag. Fristen går ut ved midnatt natt til torsdag for lederen i LO Stat, Egil Andre Aas, og de øvrige sammenslutningene som mekler med staten som motpart – Unio, YS og Akademikerne. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
 • Jon Even Andersen
 • NTB
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

– Det er foreløpig ikke avklart hvorvidt forhandlingene kommer til å fortsette utover meklingsfristen ved midnatt, sa mekler Richard Saue til frifagbevegelse.no i 21-tiden – tre timer før meklingsfristen gikk ut ved midnatt natt til torsdag.

Han holdt en svært knapp pressekonferanse, men ga som vanlig ingen informasjon om framdriften eller innholdet i meklingen. Der i gården heter det vanligvis at partene snakker sammen så lenge de har noe å snakke sammen om.

Men etter det NTB forstår, skal det være en viss fremdrift i innspurten.

Riksmekleren har holdt i dialogen mellom staten på den ene siden og de fire sammenslutningene LO Stat, Unio, Akademikerne og YS siden tirsdag klokken 10. Ved midnatt natt til torsdag går fristen ut for meklingen, med mindre partene blir enige om fortsette på overtid.

Eksamen i fare

De fire organisasjonene har varslet at hele 77.000 statsansatte kan bli tatt ut i streik dersom en eventuell konflikt skulle vedvare. I første omgang vil LO Stat ta ut 4.000 medlemmer, Unio 1.100, Akademikerne 814 og YS 300 medlemmer.

En eventuell streik vil ramme driften av Nav- og skattekontorer i Oslo og Trondheim og sette avviklingen av eksamen ved ni av landets universiteter og høyskoler i fare. Fengslene i Oslo og Trondheim er også omfattet av det første streikeuttaket, i tillegg til at alle departementene og en rekke underliggende direktorater og etater vil bli berørt.

Lønnsgap

LO, YS og Unio begrunnet forhandlingsbruddet med at statens pott til lokal fordeling var for stor, og at tilbudet ikke ville redusere lønnsgapet mellom kvinner og menn.

Akademikerne brøt forhandlingene to dager senere med vekt på at den økonomiske rammen ikke var god nok, og at de ikke hadde fått nok gjennomslag på områder i tariffavtalen knyttet til sosiale bestemmelser, opplæringsmidler og pensjon.

Les også

 1. NRK med første nyhetssending ved midnatt – går for full maskin fra torsdag morgen

Publisert:
 1. Lønnsoppgjør
 2. Økonomi
 3. YS
 4. Landsorganisasjonen (LO)
 5. Unio

Mest lest akkurat nå

 1. Direkte: Se Cupekstra med 10 lokale lag her

 2. Sandnes kommune jaktet hjort på 17. mai – tar selvkritikk på timingen

 3. For folk vil koke over fra livet og ned, og fryse seg i hjel fra livet og opp! Genialt konsept!

 4. Han blir Høyres ordfører­kandidat i Sandnes - og han vet hvem han vil styre sammen med

 5. Oppdaget sin egen stjålne sykkel på taket av en forbipasserende bil

 6. Her jobber kunstneren med et nytt Haaland-verk – på samme hjørnet som yndlings­restauranten hans