Norge stanser våpeneksporten til Emiratene

Regjeringen stanser all eksport av våpen og ammunisjon til De forente arabiske emirater som følge av landets krigføring i Jemen.

Saudi-Arabia og De forente arabiske emirater anklages for krigsforbrytelser i Jemen, der de har kriget mot Houthi-militsen siden 2015. Foto: AP / NTB scanpix
  • NTB
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over fem år gammel

Beslutningen om dette ble ifølge departementet tatt 19. desember, elleve dager etter at utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) forsikret Stortinget om at det ikke var grunn til å bekymre seg over Norges våpeneksport til Emiratene.

UD ønsker overfor NTB ikke å utdype hvorfor de nå har endret syn på saken og vurderer situasjonen i Jemen som mer «uoversiktlig» enn for få uker siden.

Departementet ønsker heller ikke å svare på spørsmål om hvorfor risikoen «knyttet til De forente arabiske emiraters militære engasjement i Jemen» i deres øyne nå har økt, slik det heter i begrunnelsen for å stanse alt salg av våpen og ammunisjon til landet.

– Nye eksportlisenser av A-materiell til De forente arabiske emirater vil i denne situasjonen ikke bli innvilget, opplyser UD.

Krigsforbrytelser

Norske våpenprodusenter solgte i 2016 våpen, ammunisjon og annet militært materiell for over 100 millioner kroner til De forente arabiske emirater, som anklages for krigsforbrytelser i Jemen.

Eksporten fortsatte i 2017, og både Søreide og hennes forgjenger Børge Brende (H) har forsikret at det ikke er noe som tyder på at norsk krigsmateriell har vært benyttet i Jemen.

En propagandavideo fra Houthi-opprørerne denne uka viser imidlertid hvordan en norskprodusert undervannsdrone av typen Remus 600, med et tydelig Kongsberg Maritime-merke på siden, ble funnet utenfor kysten av landet, skriver VG. UD ønsker ikke å kommentere dette overfor NTB.

Mindre skråsikker

En representant for ammunisjonsfabrikken Nammo var heller ikke skråsikker under en høring i Utenrikskomiteen på Stortinget i fjor, men sa at han «ikke trodde» at norsk ammunisjon ble benyttet i Jemen.

SV krevde på bakgrunn av dette full stans i alt salg av ammunisjon til Emiratene, som inngår i den saudiledede koalisjonen som har ført krig mot Houthi-militsen siden mars 2015 med store sivile tap som følge.

SV-forslag

SV kaller regjeringens beslutning om å stanse eksporten til Emiratene et skritt i riktig retning.

– Men det er grunn til å spørre hvorfor det har tatt så lang tid for regjeringen å komme til denne konklusjonen. Det har ikke manglet på advarsler, sier SVs utenrikspolitiske talsperson Gina Barstad.

Hun viser til at Utenrikskomiteen 17. januar skal avgi innstilling til et SV-forslag som tar til orde for full stans i våpeneksport til samtlige land som inngår i den saudiledede koalisjonen.

– Jeg ser jo fram til å høre UD redegjøre nærmere for hvorfor de akkurat nå har trukket denne konklusjonen, sier hun.

Viktig og riktig

Redd Barna gleder seg også over at UD har endret syn på eksporten av våpen og ammunisjon til Emiratene.

– Viktig og riktig, mener kommunikasjonssjef Line Hegna.

– Det er fantastisk at regjeringen endelig tar ansvar for å stanse eksport til et land som er aktiv part i bombingen av skoler og sykehus, og dette sender et tydelig signal til andre land om å følge etter, mener hun.

– Vi forventer også at regjeringen gransker den våpeneksporten som allerede har skjedd, for å bekrefte eller avkrefte om noe norsk utstyr kan ha blitt brukt i krigen i Jemen, sier Hegna.

Publisert: