Hurtigruteskip går for egen maskin inn mot land etter motorstans

Hurtigruteskipet MS Kong Harald har fått start på én motor, opplyser HRS Sør-Norge. Skipet er på vei mot Julsundet av egen maskin. Ingen ble skadd i hendelsen.

Det var mye vind i området ved Hustadvika med skodde og dårlig sikt.
  • NTB- Isabel Müller Eidhamar
Publisert: Publisert:
En skjermbilde av Hurtigruteskipets posisjon og bevegelse ved Hustadvika tidligere da skipet ikke hadde fått start på motorene.
icon
Denne artikkelen er over ett år gammel

Hurtigruteskipet fikk motorstans utenfor Bud i Hustadvika tirsdag kveld og var en periode på vei mot land.

– Mayday, mayday. Dette er Kong Harald. Vi er uten fremdrift, lød meldingen fra skipet, ifølge NRK.

To anker ble kastet ut, og det ble iverksatt en stor redningsaksjon for å evakuere passasjerer som befant seg om bord. Fire redningshelikopter, flere redningsskøyter og ambulansebåter ble sendt til utrykning.

Etter en stund fikk imidlertid skipet i gang den ene motoren. Skipet har satt kursen mot Julsundet, opplyser HRS Sør-Norge på Twitter.

Rolig stemning om bord

Ifølge NRK var 306 passasjerer om bord da skipet fikk motorstans, men ingen av dem skal ha kommet til skade, og flere omtalte stemningen om bord som «rolig».

Rikskringkasteren melder også at AIS-data har bekreftet at skipet seiler mot Molde i en lav hastighet på 2,5 knop.

En ambulansebåt gikk selv på grunn i samme hendelse, hvor det ble igangsatt evakuering med helikopter. Det har vært mye vind i området hele kvelden, skodde og dårlig sikt.

Har etablert krisestab

Politiet opplyste tidligere at de hadde forberedt eventuelt mottak av evakuerte på land, og Hustadvika kommune satte inn krisestab som følge av hendelsen.

– Dette er samme prosedyre som ved Viking Sky-episoden. Vi har mobilisert Brynhallen som potensielt evakueringssted og setter krisestab. Vi uttaler oss på en pressekonferanse senere, sa Hustadvika-ordfører Tove Henøen til VG.

Brannvesenet i Bud klargjorde også en landingsplass for redningshelikopter i aksjon.

Ikke første gang

Et vitne som befant seg i en sjark i nærheten av hurtigruteskipet, fortalte til VG at skipet lenge forsøkte å få ankerfeste uten hell.

– Skipet ligger nærme land, og vi ligger fem båter rundt og er klare for å slepe om det trengs. Vi ser på kartet at den ikke driver noe særlig nå, sa han til avisen.

MS Kong Harald er sertifisert til 691 passasjerer i kystfart. Cruiseskipet Viking Sky fikk motorstans i akkurat det samme området i mars 2019, noe som førte til en dramatisk redningsaksjon den gang.

Publisert: