Flertallet av Rødt-toppene har snudd – vil sende våpen til Ukraina

Det er klart flertall for å sende våpen til Ukraina i både stortingsgruppa og sentralstyret til Rødt. Men for å gjøre det, må de få gjennomslag på landsmøtet i april.

Totalt 11 av Rødts 18 sentralstyremedlemmer sier ja til våpenstøtte, viser en gjennomgang gjort av Klassekampen. Fire er uavklarte, inkludert partileder Bjørnar Moxnes. Tre sier nei. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
  • NTB
Publisert: Publisert:

Totalt 11 av Rødts 18 sentralstyremedlemmer sier ja til våpenstøtte, viser en gjennomgang gjort av Klassekampen.

Fire er uavklarte, inkludert partileder Bjørnar Moxnes. Joakim Møllersen, Mariette Lobo og Synne Høyforsslett Bjørbæk sier nei.

I stortingsgruppa sier fem av åtte ja til våpenstøtte. To er uavklarte, og én sier nei. Blant dem som nå sier ja til våpenstøtte, er nestleder Marie Sneve Martinussen.

– Jeg er ikke pasifist og har aldri vært det. Det er legitimt å forsvare seg mot imperialistisk angrepskrig, sier hun til avisen.

Rødt er det eneste partiet på Stortinget som er imot norsk våpenstøtte til Ukraina, noe som ble vedtatt av partiets sentralstyre etter Russlands invasjon 24. februar i fjor. Da var alle partitoppene imot våpenstøtte. Istedenfor har partiet ønsket å bidra med humanitær og økonomisk hjelp.

Rødts leder Bjørnar Moxnes uttalte til NTB onsdag at spørsmålet om våpenhjelp vil bli tema på landsmøtet 21.–23. april.

Publisert: