Kong Harald: – Jeg er lei meg for at prin­sessen ikke lenger skal repre­sentere konge­huset

Kong Harald sier han er lei for at prinsesse Märtha Louise ikke lenger skal representere kongehuset offisielt.

  • NTB
Publisert: Publisert:
Kongeparet kommenterer at Märtha Louise ikke lenger skal utføre offisielle oppgaver for Kongehuset. Foto: Terje Pedersen / NTB / POOL
Kongeparet kommenterer at Märtha Louise ikke lenger skal utføre offisielle oppgaver for Kongehuset.

– Men sånn er det, sier han i et intervju med NTB og NRK.

Kong Harald uttalte seg til pressen etter nyheten om at prinsesse Märtha Louise avslutter sine offisielle oppdrag for Kongehuset.

I en pressemelding fra Slottet tidligere tirsdag het det samtidig at kongen hadde bestemt at Märtha Louise skulle beholde prinsessetittelen.

Märtha Louise viste til at det har kommet mange spørsmål knyttet til hennes og forlovedens Durek Verretts roller den siste perioden.

– Omforent beslutning

Kongen sier prosessen er ledet av kronprinsen og hoffsjefen, og at både kongen, dronningen, Märtha Louise og Durek Verrett har vært involvert.

Beslutningen er tatt i gjensidig forståelse, understreker kongeparet.

– Dette har vært en omforent beslutning, sier dronning Sonja

– Vi har diskutert veldig grundig og til og med satt opp plansjer på veggene, sier hun.

Forlovet seg i juni

I juni i år forlovet Märtha seg med amerikanske Durek Verrett, også kjent som sjaman Durek. Forholdet mellom de to ble kjent i 2019.

Tirsdag kunngjorde kongehuset at Verrett blir en del av kongefamilien når paret gifter seg, men at han i tråd med tradisjonen ikke vil ha noen tittel eller representere Kongehuset.

Det har til tider stormet rundt forholdet, og Märtha fikk blant annet kritikk for å blande sammen kommersielle interesser og prinsessetittelen i forbindelse med deres felles foredragsturné «The Princess and the Shaman».

Bråket fikk Epilepsiforbundet til å avslutte samarbeidet med Märtha Louise som deres høye beskytter i 2020, og tidlig i høst varslet flere andre forbund at de vurderte å gjøre det samme.

Nye retningslinjer

I tirsdagens kunngjøring het det at verken Märtha Louise eller Durek Verrett skal bruke prinsessetittelen eller omtale av andre av kongehusets medlemmer i egne sosiale mediekanaler. Heller ikke i tilknytning til medieproduksjoner eller annen kommersiell virksomhet.

Paret skal også bidra til å skape et tydeligere skille mellom kongehuset og egne aktiviteter.

Det er foreløpig ikke satt noen dato for bryllupet mellom Märtha Louise og Durek Verrett

Publisert: