Sjømatrådet: - Eksporter så mye som mulig til Storbritannia før brexit

Norske sjømatleverandører burde eksportere så mye som mulig inn i Storbritannia før landet skal ut av EU og EØS 29. mars, råder Sjømatrådet.

Publisert: Publisert:

Norge eksporterte varer fra fastlandet til Storbritannia for 36,6 milliarder kroner i fjor. Ifølge Sjømatrådet var eksporten av sjømat på 148.000 tonn til en verdi av 6,2 milliarder kroner. Landet er med det Norges fjerde største eksportmarked for sjømat. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

 • NTB
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

Sjømatrådets utsending til Storbritannia, Hans Frode Kielland Asmyhr, sier til Aftenposten at alle sjømatbedriftene som selger til Storbritannia, må ta innover seg at ingen vet hva som egentlig kommer til å bli realitetene etter skilsmissen mellom EU og Storbritannia 29. mars.

Om Storbritannia går ut av EU uten en avtale, blir det trolig mer toll enn i dag, fordi det blir medlemskapet i Verdens handelsorganisasjon (WTO) som avgjør reglene for handelen med varer og tjenester.

– Det vil være smart å få varer inn i Storbritannia før 29. mars der dette er mulig, sier Asmyhr.

Muligheten for å gjøre dette med fersk fisk og sjømat med begrenset holdbarhet er imidlertid ikke så stor.

Norske myndigheter prøver ifølge NHO sine hjemmesider å komme en avtalefri brexit i forkjøpet: «Norge forhandler med britene om en nødløsningsavtale som kan hindre innføring av toll.»

Nærings- og fiskeridepartementet opplyser i en epost at Norge og Island for tiden er i samtaler med Storbritannia om en midlertidig og avgrenset handelsavtale for varer, som skal sikre videreføring av dagens tollnivå og opprinnelsesregler. Målet skal være å sluttføre disse samtalene innen utgangen av februar.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

 1. Mangemillionær fra Stavanger impulskjøpte sørlandshytte til 19 millioner: - Jeg likte det jeg så

 2. Kjøpte bolig med parkerings­plass, men plassen var felles. Nå er Stavanger-megler felt for brudd på god meglerskikk

 3. 26 flere smittetilfeller

 4. Se de tre første episodene av den elleville tv-serien

 5. Tyskland kriminaliserer «upskirting»

 6. Kjæresten til Donald Trumps eldste sønn koronasmittet

 1. Storbritannia
 2. EU
 3. Norges sjømatråd
 4. Brexit
 5. Toll