Uvær og betydelig snøskredfare flere steder i landet

NVE varsler om økt snøskredfare i blant annet Trollheimen, Romsdal og Voss. Uvær skaper også trøbbel for juletrafikken over hele landet. 

Illustrasjonsfoto: Kyrre Lien / NTB scanpix
 • NTB
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

Norges vassdrag- og energidirektorat (NVE) har sendt ut varsel om snøskredfare i Trollheimen, Romsdal, Sunnmøre, Indre Fjordane, Jotunheimen, Indre Sogn, Voss, Hallingdal, Hardanger og Vest-Telemark. Varselet gjelder for tirsdag og onsdag.

I Hardanger ventes det naturlig utløste skred som følge av mye nedbør, ubunden snø og skiftende vindretninger.

Meteorologene advarer også om stormfare i Østfold som følge av sterk vind. Beboere oppfordres til å sikre løse gjenstander.

På Østlandet er det ventet store snømengder, og faren for glatte veier vil øke utover kvelden tirsdag.

Ulykker

Isdekke og dårlige kjøreforhold skapte trøbbel i juletrafikken tirsdag. Øst politidistrikt opplyser at en bilist kjørte av veien på Romerike tirsdag. En annen bilist kjørte av veien i Orkdal i Trøndelag.

På E16 ved Sollihøgda i Bærum var det så glatt at en trailer ikke greide å komme seg opp bakken, noe som skapte kø helt ned til Skui. Bilen ble til slutt berget etter samarbeid mellom politiet i Oslo og Buskerud.

I tillegg er det meldt om flere mindre trafikkuhell. En bil snurret rundt i veibanen på E6 ved Lillehammer, mens en annen bil gikk rundt og havnet på siden ved Verdal i Nord-Trøndelag. I Hordaland er det også såpeglatt, noe som førte til at en bil kjørte av riksvei 7 ved Samnanger tirsdag kveld. De to i bilen slapp fra det med lettere skader.

I Østfold og Vestfold har vinden ført til at trær har blåst ned. Et tre falt over fylkesvei 108 både ved Lunde på Kråkerøy og på Spjærøy i Østfold, mens et tre falt over veien og tok med seg en strømledning i Holmestrand.

Redusert fremkommelighet

I Sør-Norge førte uværet til at kun én fjellovergang var åpen tirsdag morgen – E16 over Filefjell. Senere ble riksvei 52 over Hemsedalsfjellet åpnet igjen for normal trafikk.

Tirsdag kveld er det kolonnekjøring på riksvei 7 over Hardangervidda, riksvei 13 over Vikafjellet og på europavei 134 over Haukelifjell. Det er uklart når veiene åpner for normal trafikk.

Riksvei 15 over Strynefjellet er fortsatt stengt grunnet snøras første juledag. Overgangen åpnes ikke for trafikk igjen før tidligst onsdag.

I nord er de fleste fjellovergangene åpne, og kun noen få mindre fylkesveier er stengt på grunn av uvær. Det advares imidlertid om snødekte og glatte veier.

– La bilen stå!

Uværet blir bare verre og verre utover kvelden og natt til onsdag. Forholdene er ventet å bli så ille at Statens vegvesen går ut med oppfordring om å la bilen stå hvis mulig.

– Jeg tror morgendagen er en bedre dag til å kjøre hjem etter jul. Har du anledning til å la bilen stå, så er det en bedre løsning, sier trafikkoperatør Ronny Sleire i Statens vegvesen til NRK.

Publisert:
 1. Meteorologisk institutt
 2. Vær
 3. Kolonnekjøring
 4. Trafikk
 5. Hardangervidda

Mest lest akkurat nå

 1. Dette er gjenstandene som førte til at politihuset var stengt en hel dag

 2. Hvor bor de rikeste i din kommune?

 3. Pfizer: Oppfriskningsdose gir god beskyttelse mot omikron

 4. John Arne Riise blir trener for kvinnelag i Rogaland

 5. Berisha lønnskongen: Dette tjente Viking-spillerne i fjor

 6. Jakob passerte Gjert og troner øverst i familien