Hundrevis samlet til Ingrid Aunes begravelse

Hommelvik kirke var fylt til bristepunktet da familie, venner, partikolleger og sambygdinger var samlet for å ta et siste farvel med Malvik-ordfører Ingrid Aune.

En fullsatt Hommelvik kirke tok tirsdag farvel med Ingrid Aune. Foto: Ole Martin Vold / NTB scanpix
  • NTB-Bibiana Piene
Publisert: Publisert:
Ap-leder Jonas Gahr Støre ved Ingrid Aunes kiste. I sin minnetale beskrev Støre Aune som et lysende eksempel på politisk gjennomføringskraft. Foto: Ole Martin Vold / NTB scanpix
Malviks ordfører Ingrid Aune gikk bort i båtulykken utenfor Namsos natt til 1. august. Her er hun fotografert i Trondheim 25. juni 2019 i forbindelse med signeringen av en byutviklingsavtale. Foto: Ole Martin Wold / NTB scanpix
Åge Aleksandersen framførte en sorgtung versjon av hiten «Lys og varme» i Ingrid Aunes begravelse. Foto: Ole Martin Wold / POOL / NTB scanpix
icon
Denne artikkelen er over tre år gammel

Et hav av blomster omkranset Aunes hvite kiste. Det var ikke plass til alle de sørgende i kirken; flere hundre måtte følge begravelsen fra bedehuset like ved og på storskjerm i duskregnet på kirkebakken.

– Vi er en kommune i sorg. Vi er et Trøndelag i sorg. Og med Ingrids store nettverk er dette også en nasjonal sorg, sa sogneprest Ingrid Bolstad Kunzendorf da hun åpnet seremonien.

Ingrid Aune mistet livet i en båtulykke utenfor Namsos natt til 1. august, bare 33 år gammel. Også kjæresten, kommunepsykolog Eivind Olav Kjelbotn Evensen (43), omkom i ulykken.

– Sangen om livet

– Sterkt lys finnes også i det mørke, sa Aunes mor Bjørg Johansen i sin minnetale. Der beskrev hun datteren som ei fryktløs jente som tidlig viste at hun hadde ekstraordinære talenter.

– Hun var høyt og lavt, en virvelvind. Men aldri likegyldig.

– Du var sangen om livet, som vi savner og sørger over. Men jeg lover deg at vi skal fortsette å synge. Vi skal ikke være likegyldige, men føre dine saker videre, sa Johansen.

Stort talent

Ingrid Aune er beskrevet som et av Arbeiderpartiets største talenter. Hun startet sin politiske karriere i AUF, der hun blant annet var internasjonal leder i Sør-Trøndelag og deretter Oslo.

I 2015, bare 29 år gammel, ble hun valgt til ordfører i Malvik som den første kvinnelige og den yngste ordføreren i kommunen noensinne.

I årene før var hun rådgiver for forsvars- og senere utenriksminister Espen Barth Eide.

Hennes partifeller og venner minnes henne som et glødende engasjert, kunnskapsrikt, klokt, raust og varmt menneske, med et pågangsmot av de sjeldne.

– Stolte

– Ingrid var noe helt spesielt. Hun gjorde inntrykk på alle som møtte henne, sa en tydelig beveget Ap-leder Jonas Gahr Støre i sin minnetale til partikollegaen.

– Vi er mange som sørger nå. Vi har mistet en god partikamerat. En vi lot oss inspirere av, hadde dyp respekt for, og ikke minst: En vi var stolte av. Ingrid var så lett å like, sa han.

Mandag deltok Støre i den store partilederdebatten på Arendalsuka. Avstanden derfra til begravelsen i Hommelvik er stor, medgir han.

– 1. august, da denne fryktelige nyheten ble bekreftet, bestemte vi at denne valgkampen skal være i Ingrids ånd. Ingen ville vært mer aktiv og levende i den enn henne, sa Ap-lederen til mediene etter seremonien.

En rekke Ap-topper, blant dem partisekretær Kjersti Stenseng og stortingsrepresentantene Ingvild Kjerkol, Espen Barth Eide, Jette Christensen, Trond Giske og Tore Sandvik, fylkesordfører i Trøndelag, var til stede i begravelsen.

I tillegg deltok en rekke lokalpolitikere samt politikere fra andre partier, mens den folkekjære artisten Åge Aleksandersen framførte en lavmælt versjon av sangen «Lys og varme».

– Meningsløst

Som ordfører var Aune svært populær. Folk NTB har snakket med i Hommelvik, tror det vil bli vanskelig å finne noen som kan fylle hennes sko.

– Hun var en politiker som skulle vare lenge. Det som har skjedd, er helt meningsløst, sier en.

Aune skal begraves ved siden av søskenbarnet Rolf Christopher Johansen Perreau, som ble drept på Utøya i 2011, 25 år gammel. I begravelsen framførte deres mødre, som er søstre, en sang sammen.

– Det var hjerteskjærende og sterkt bevegende. Men Arbeiderpartiet går videre, vi har tradisjon for å ta med oss det beste fra dem vi mister, sier Støre.

Bare noen meter unna gravstedet står monumentet over Arbeiderpartiets aller første statsminister Johan Nygaardsvold.

– Det er noen lange linjer i dette, sier Støre.

Publisert: