Kriterier ved private barnehager kan ekskludere minoritetsbarn

Kriteriene ved flere private barnehager i Oslo kan ekskludere en rekke barnefamilier, deriblant foreldre med minoritetsbarn.

Publisert: Publisert:

Kriterier ved flere private barnehager i Oslo kan bidra til å ekskludere minoritetsbarn. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

  • NTB

Klassekampen har sett på kriteriene til de 36 dyreste private barnehagene i Oslo.

Noen barnehager oppfordrer til eller krever at foreldre kjøper aksjer for å få plass. Andre prioriterer foreldre som er ansatt i et gitt selskap, for eksempel Hydro eller Thon Holding. Andre der igjen ønsker foreldre som er med i en organisasjon eller bor i et spesielt borettslag.

Kommunale Oslo-barnehager har nesten tre ganger så mange minoritetsbarn som de private, ifølge Klassekampen. Hvis minoritetsforeldre som søkte barnehageplass hadde fått sitt førstevalg oppfylt, ville derimot minoritetsandelen i private barnehager ha økt med 14 prosent, ifølge SSB.

– Kravene er jo at det skal være transparente regler, men realiteten er at en privat barne­hage har mulighet til å velge mellom barn hvis det er flere som oppfyller kriteriene enn det er plasser, sier forsker Håkon Trætteberg ved Institutt for samfunnsforskning.

http://api.schibsted.tech/proxy/content/v3/publication/sa/multimedias/3326e7a6-78c4-40f7-a42c-cf709e675347%C2%A0
Publisert:

Mest lest akkurat nå

  1. Savnet jente i Sandnes er kommet til rette

  2. Dobling av ledige kontorlokaler på ett år

  3. Politiet gjorde undersøkelser ved snekke på Sunde - etterpå ble båten tauet bort

  4. – Grønn vei ut av krisen

  5. «Black lives matter» er utdatert

  6. – Kanskje det er statsministeren som tjener for lite?