Kriterier ved private barnehager kan ekskludere minoritetsbarn

Kriteriene ved flere private barnehager i Oslo kan ekskludere en rekke barnefamilier, deriblant foreldre med minoritetsbarn.

Kriterier ved flere private barnehager i Oslo kan bidra til å ekskludere minoritetsbarn. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

  • NTB
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

Klassekampen har sett på kriteriene til de 36 dyreste private barnehagene i Oslo.

Noen barnehager oppfordrer til eller krever at foreldre kjøper aksjer for å få plass. Andre prioriterer foreldre som er ansatt i et gitt selskap, for eksempel Hydro eller Thon Holding. Andre der igjen ønsker foreldre som er med i en organisasjon eller bor i et spesielt borettslag.

Kommunale Oslo-barnehager har nesten tre ganger så mange minoritetsbarn som de private, ifølge Klassekampen. Hvis minoritetsforeldre som søkte barnehageplass hadde fått sitt førstevalg oppfylt, ville derimot minoritetsandelen i private barnehager ha økt med 14 prosent, ifølge SSB.

– Kravene er jo at det skal være transparente regler, men realiteten er at en privat barne­hage har mulighet til å velge mellom barn hvis det er flere som oppfyller kriteriene enn det er plasser, sier forsker Håkon Trætteberg ved Institutt for samfunnsforskning.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

  1. – Jeg har den samme lykkefølelsen som de fleste sikkert har

  2. NHO ønsker flere skeive næringslivstopper som Tone og Peter

  3. El-bil under lading tok fyr

  4. Ingve Bøe: «Å vrake verstingene vil sende et tydelig signal»

  5. Herrem forlenger med Sola: – Det er helt gull

  6. 19 nye smittede i de fire kommunene på Nord-Jæren