Landets biskoper ber menighetene vurdere utsettelse av vårens konfirmasjoner

Biskopene ber menighetene om å vurdere å utsette vårens konfirmasjoner til høsten, på grunn av den usikre koronasituasjonen. – Et klok anbefaling som vi vil følge, sier domprost i Stavanger, Stefan Emmerhoff.

Landets biskoper anbefaler at vårens konfirmasjoner utsettes til høsten.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over ett år gammel

– Biskopene har fått mange spørsmål om det er mulig å gjennomføre vårens konfirmasjoner, og ser at det er store lokale variasjoner i smittetrykk og restriksjoner. Derfor anbefaler vi menighetene å gjøre egne vurderinger ut ifra situasjonen hos seg, sier preses Olav Fykse Tveit i en pressemelding torsdag formiddag.

Han er den ledende biskopen i Den norske kirke.

Avisa Dagen var først ute med å omtale biskopenes anbefaling.

Ber menighetene legge planer

– Det er usikkert når regjeringen åpner for mer aktivitet, og hvilke tiltak som vil gjelde utover våren på grunn av forsinket vaksinering og nye mutasjoner. Derfor bør menighetene legge lokale planer og vurdere om det er nødvendig å utsette konfirmasjonene, sier Fykse Tveit.

I 2019 ble 54 prosent av landets 15-åringer konfirmert i Den norske kirke. En stor andel av konfirmasjonene skjer mellom april og juni. Dette påvirker derfor mange familier.

– Det er ingen som ønsker å utsette konfirmasjonene. Dersom kirken lokalt vurderer at det er nødvendig, er det bedre for konfirmantene og deres familier å få beskjed tidlig, sier Fykse Tveit.

Biskopene vil sammen med Kirkerådet kontakte departementet for å etterspørre forutsigbare rammer for våren.

Slik blir det lokalt

Stefan Emmerhoff, domprost i Stavanger, er glad for den klare anbefalingen fra Bispemøtet.

– Vi har etterspurt en anbefaling fra kirken nasjonalt. Den vi har fått nå gjelder for hele landet, men det er altså opp til hver enkelt menighet å ta den endelige avgjørelsen. Det synes jeg er en klok anbefaling, med tanke på at det er stor forskjell på smittetrykket i kommunene. Vi har i dag formidlet dette til menighetene, sier Emmerhoff.

Han har imidlertid forståelse for at dette kan være en vanskelig avgjørelse å ta for menighetene. Derfor samler han ledergruppen, der prostene og kirkevergen er med, allerede fredag.

– Vi ønsker å samkjøre oss, slik at vi kan gi så mye informasjon som mulig på et tidlig tidspunkt. Neste uke tror jeg vi skal være klare med datoene, altså hvilke dager det blir konfirmasjon i de ulike menighetene, sier Emmerhoff.

Han tror de fleste menighetene lokalt vil utsette årets konfirmasjoner til høsten.

– Hvis noen vil holde på mai, er dette mulig. Men det kan jo bli risikabelt for planleggingen, siden smittesituasjonen er så uoversiktlig nå, sier Emmerhoff.

Han synes det er trist at konfirmasjoner må flyttes.

– Det beste hadde selvfølgelig vært om vi kunne gjennomført som planlagt. Men når dette ikke går, er det nest beste at vi er tidlig ute med informasjon, slik at konfirmantfamiliene han få forberedt seg. Pandemien rammer jo alle, og kirken vil absolutt være med på dugnaden, sier Emmerhoff.

Også Human-Etisk Forbund i Stavanger vurderer om de skal utsette vårens konfirmasjoner.

Leder i lokallaget for Human-Etisk Forbund, Stavanger, Heino Blanckaert, sier til Aftenbladet at de har ikke tatt noen avgjørelse om når de vil gjennomføre sine konfirmasjoner.

– Vi holder på å se på saken, sier Blanckaert.

Publisert: