Nakstad: Trolig nye tiltak i skolene fra neste uke

Assisterende helsedirektør Espen Nakstad sier at det trolig blir innført nye koronatiltak og retningslinjer i skoler og barnehager fra neste uke.

Skoler og barnehager kan forvente nye koronatiltak fra neste uke, opplyste assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad lørdag.
 • NTB
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er 198 dager gammel

Informasjonen i artikkelen kan være utdatert. Gå til vårt direktestudio for siste nytt om korona-utbruddet.

-> Gå til direktestudio

Årsaken er en økning i smittetall den siste tiden, sa Nakstad til NRK lørdag.

– Vi kan også forvente at vi vil finslipe på råd og retningslinjer når det kommer til skoler, hvordan vi kan styrke smittevernet rundt barna sånn at vi ikke får utbrudd inn i barnehager og skoler og kan holde utdanningsinstitusjoner mer åpne, sier han.

Misforståelse

Espen Nakstad sier til NTB at det å tro at fravær av smitteverntiltak for barn og unge gagner disse aldersgruppene er en stor misforståelse.

– Det beste vi kan gjøre for barn og unge er å holde smittenivået lavt med målrettede tiltak, slik at det ikke blir nødvendig å stenge skoler, barnehager og fritidstilbud, med mindre det kommer smitteutbrudd, sier Nakstad.

Regjeringen opplyste i en pressemelding fredag at de har bedt Helsedirektoratet, Folkehelseinstituttet og Utdanningsdirektoratet om å gjennomgå smittevernveilederne for skoler og barnehager med utgangspunkt i økende nasjonal smitte og flere tilfeller av muterte varianter.

– Det er grunn til å vurdere nærmere hvordan gult og rødt nivå bør praktiseres, sa kunnskaps- og integreringsminister Guri Melby (V).

Nakstad vet ikke når arbeidet med veilederne vil være ferdig.

– Veilederne vil ikke vært gode nok til å drive skole på tradisjonelt gult nivå, når stadig flere elever kommer i kontakt med det muterte viruset, sier han.

Flere smitteklynger

Situasjonen for skoler og barnehager og universiteter har endret seg nå med de mer smittsomme virusvariantene, ifølge Nakstad.

– Tidligere så vi at enkelttilfeller bare smittet et par andre elever i klasserommet, men nå er det en tendens til langt flere smitteklynger når smitten først kommer inn i skoler og barnehager. Det er fordi de nye virusvariantene er mer smittsomme i alle aldersgrupper og fordi barn i klasserom og barnehager har tett kontakt med hverandre på små arealer innendørs, sier han.

Han er samtidig klar på hva han mener er best for å få punkt med smitten.

– I valget mellom å ha strenge, men kortvarige tiltak i skoler når det er nødvendig, eller å vente til smitten vokser seg større slik at det blir nødvendig med enda strengere tiltak over mange uker, er det ikke tvil om hva som er mest skånsomt for barna i det lange løp, sier Nakstad.

– Vi ser at land med lave smittenivåer har klart å holde skolene åpne i nesten hele pandemien, mens land med høyere smittenivåer har måttet stenge ned langvarig i flere perioder.

Publisert:

Korona-viruset

 1. Ønsker klarere råd om forkjølelse

 2. Elleve nye smittede på Nord-Jæren

 3. Måtte vente i timevis for lege­tilsyn til sønnen (13 måneder)

 4. Forfallet av norsk bered­skap i seg selv en krypende krise

 5. 15 nye smittetilfeller på Nord-Jæren

 6. Kombinert vaksine mot influensa og covid under utvikling

 1. Korona-viruset
 2. Koronaviruset
 3. Espen Nakstad
 4. Folkehelseinstituttet
 5. Helsedirektoratet