Cappelen: – Jensen fikk betalt for å holde meg utenfor fengsel

Eirik Jensens viktigste oppgave var å holde Gjermund Cappelen ute av fengsel. – Vi hadde mye kontakt, sier hasjsmugleren.

Gjermund Cappelen inntok onsdag vitneboksen i ankesaken i Borgarting lagmannsrett. Bak t.v. sitter Eirik Jensen og hans forsvarere Sidsel Katralen og Thomas Randby. Foto: Bibiana D. Piene / NTB scanpix
 • NTB
Publisert: Publisert:
Onsdag var det Gjermund Cappelens tur til å forklare seg i ankesaken i Borgarting lagmannsrett. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

Onsdag var det Cappelens tur til å innta vitneboksen i ankesaken i Borgarting lagmannsrett.

I forklaringen sa Cappelen at han og ekspolitimann Eirik Jensen (61) helt siden 1993 samarbeidet om innførsel av hasj. Da hadde Cappelen slått seg opp som storselger.

Forklaringen er i store trekk den samme som han ga i Oslo tingrett i fjor. På ett punkt har den imidlertid endret seg, påpeker Jensens forsvarer John Christian Elden.

– I starten sa han at Jensen hadde klarert grensen og sørget for at bilene med hasj kunne komme inn. Nå ser vi en endring i forklaringen hans, sier Elden til NTB.

Viktigste oppgave: Å melde fra

I retten onsdag sa Cappelen at Jensens viktigste oppgave var å melde fra når det skjedde beslag.

– Det har vært det sentrale for meg. Jeg har hele tiden holdt ham oppdatert både i for- og etterkant av transporter. Vi hadde mye kontakt, sa Cappelen.

– Har du opplyst Eirik Jensen om konkrete innførsler, spurte lagdommer Kristel Heyerdahl.

– Ja, svarte Cappelen.

I retten gjentok han også påstanden om at Jensen fikk 500 kroner for hvert kilo hasj som ble importert.

Det vil i tilfelle si at Jensen skal ha fått minst 7 millioner kroner av Cappelen. De pengene er det ikke funnet spor av.

I tingretten hevdet Cappelen at han betalte Jensen nærmere 8,5 millioner kroner i de årene de samarbeidet. Jensen fikk også to dyre klokker, en baderomsoppussing og penger til en Golf GTI i 1996, ifølge Cappelen.

Bestrider

Jensen bestrider anklagene og beskriver på sin side Cappelen som «etterkrigstidens beste politiinformant». I retten tirsdag nektet han igjen for at han visste at Cappelen importerte hasj i stor stil.

Cappelen har erkjent innførsel av nærmere 17 tonn hasj. Men i retten onsdag sa han at det er snakk om langt større kvanta.

– Jeg solgte betydelig mer enn det som fremgår av tiltalen, sa han.

De to har anket dommene fra i Oslo tingrett på henholdsvis 21 og 15 års fengsel. Jensen har anket skyldspørsmålet, mens Cappelen har anket straffutmålingen. Han vil ha større strafferabatt for å ha trukket Jensen inn i saken.

Det er i stor grad Cappelens forklaring som ligger til grunn for tiltalen mot Jensen om medvirkning til innførsel av nærmere 14 tonn hasj.

– Ikke truet

I retten onsdag avviste Cappelen også spekulasjonene om at han har trukket Jensen inn i saken for å redde sitt eget skinn.

– Det var ikke slik at jeg meldte meg og hadde Eirik Jensen i lomma, at noen hadde truet meg til å fortelle om Eirik Jensen, sa han.

Derimot la han kortene på bordet som et forsøk på å kjøpe seg ut av saken etter at han ble pågrepet i desember 2013.

I avhør med to polititjenestemenn i Ila fengsel prøvde han først å skryte på seg rollen som superinformant. Men politifolkene var ikke interessert.

– Gikk kaldt nedover ryggen

– De spurte bare hvorfor jeg ikke var blitt tatt før. Da gikk det kaldt nedover ryggen på meg, sa Cappelen.

– De visste ikke at Eirik Jensen var en del av virksomheten. Det kunne jeg fortelle dem, sa Cappelen, som også sier at han føler seg sveket av Jensen.

– Jeg var forbanna for at jeg var blitt tatt. Han var betalt av meg for å sørge for at jeg ikke ble arrestert, sa Cappelen, som sier at grunnen til at han tilsto å ha innført langt større kvanta hasj enn det politiet kjente til, var at han ikke ville fortelle «en røverhistorie».

Utspørringen av Cappelen skal etter planen pågå fram til 26. september.

Les også

 1. Forsvarergruppen: Kritisk til hemmelighold i Jensen-saken

 2. Eirik Jensen i ankesak: - Vil få fram totalbildet

Publisert:
 1. Eirik Jensen
 2. John Christian Elden
 3. Krim
 4. Hasj

Mest lest akkurat nå

 1. Kvinne i 90-årene kom seg ut uskadd

 2. Du vett, mååååden han seie det på

 3. Kvelden tilhørte Froddien

 4. Politiet: Brannen ved barnehage i Stavanger var påsatt

 5. Kommunens minste skole får ansiktsløft til 130 millioner – og åtte meter høyt blikkfang

 6. Tingretten i Egersund stengt med umiddelbar virkning