Søreide mener Russland har skyld i at INF-avtalen ryker

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) synes det er beklagelig at INF-avtalen mellom USA og Russland nå kan ryke. Hun mener Russland er skyldig i konflikten.

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) sier det ikke er mulig å opprettholde internasjonale avtaler over tid som bare den ene av to parter overholder, og viser til INF-avtalen mellom USA og Russland. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
  • innenriks.vaktsjef@ntb.no
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over to år gammel

President Donald Trump anklaget lørdag Russland for å bryte nedrustningsavtalen INF og varslet at USA derfor vil trekke seg fra avtalen. Selv hevder Russland at USA over mange år har vært med på å undergrave denne.

Søreide sier i en skriftlig kommentar til Klassekampen at «det er beklagelig dersom INF-avtalen nå opphører». Utenriksministeren skriver at avtalen har vært viktig, og at den er «den eneste avtalen som forbyr en klasse med leveringsmidler for atomvåpen».

INF-avtalen forbyr alle landbaserte mellomdistanseraketter. USA hevder at rakettsystemet 9M729, som russerne nå er i ferd med å utvikle, bryter med vilkårene i avtalen. Russland benekter dette.

– Det er ikke mulig over tid å opprettholde internasjonale avtaler som bare den ene av to parter overholder. Gjentatte oppfordringer til Russland om å overholde avtalen har dessverre ikke ført fram, sier Søreide.

Hun legger til at Norge håper Start-avtalen videreføres eller fornyes. Denne nedrustningsavtalen mellom USA og Russland begrenser antallet atomvåpen hvert land får besitte, og den går ut i 2021.

Les også

  1. Russland: USA tar et farlig steg ved å trekke seg fra nedrustningsavtale

  2. Trump vil trekke USA fra nedrustningsavtale med Russland

  3. Russland krever unnskyldning fra Norge

Publisert:

Mest lest akkurat nå

  1. Tenåring uten førerkort krasjet i busskur

  2. Oilers vant i spillforlengelse

  3. Dette er ofrene etter angrepene på Kongsberg

  4. – Har ikke lyst til å miste noen jeg er glad i

  5. Foreld­rene er avholds­folk. Selv produ­serer hun vin i verdens­klasse i Burgund

  6. Snublet mot bunnlag, likevel ble spillerne hyllet: – Naturstridig