Brukte bilde uten tillatelse

Justisminister Sylvi Listhaug (Frp) hadde ikke rettigheter på terroristbildet hun brukte til å angripe Ap. Nå må hun betale. Regningen plukker Listhaugs rådgiver, Espen Teigen, opp.

IKKE LOV: Politisk rådgiver Espen Teigen kommer til å betale regningen for terrorbildet som ble brukt uten tillatelse for å illustrere Sylvi Listhaugs Facebook-angrep på Ap.
 • Anders Haga
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Søndag ba BT Justisdepartementet avklare hvor bildet som justisminister Sylvi Listhaug bruker i sitt utspill mot Ap stammer fra.

Det samme bildet er nemlig brukt i forbindelse med andre artikler på internett for å illustrere terroristorganisasjonen Al-Shabaab, men verken disse eller Facebook-posten til Listhaug viser hvor det stammer fra.

Som kjent gikk Listhaug til angrep på Arbeiderpartiet fordi de ikke ville støtte Frp og Høyres forslag om å endre lovverket, slik at man kan ta passet fra personer man mistenker utgjør en trussel mot Norges sikkerhet, uten å gå via domstolene.

Beskytter terrorister

«Ap mener terroristenes rettigheter er viktigere enn nasjonens sikkerhet. Lik og del», skrev hun på sin Facebook-konto.

Som eksempel på terrorister hun mener Ap er mer opptatt av å beskytte enn Norges sikkerhet, trekker hun altså frem terrorister fra al-Shabaab.

Dette er en terrorgruppe, basert i Somalia, som i en årrekke har gjennomført terrorangrep i Kenya, som angrepet mot kjøpesenteret Westgate i Nairobi hvor 67 mennesker mistet livet i 2013. Et annet angrep fant sted mot universitetet i Garissa, hvor 148 mennesker ble drept.

REAKSJONER: Denne Facebook-posten fra Sylvi Listhaug har satt sinnene i kok i Høyre, Venstre og KrF.

Uten rettighet

Kommunikasjonsenheten i departementet henviste til Listhaugs politiske rådgiver, Espen Teigen, som ikke svarte BTs spørsmål etter flere purringer.

Tirsdag sa Teigen først at han var for opptatt til å svare, men sender så over en uttalelse på e-post hvor han bekrefter at bildet er av terrorister i terrororganisasjoen al-Shabaab.

– Vi har kjøpt ut bildet fra en internasjonal side og bruker alltid å passe på at vi har orden på rettigheter når vi bruker bilder.

Teigen sier at det i dette tilfellet var egne rettigheter for Norge for dette bildet.

– Det har jeg nå fått vite, og det skal jeg selvsagt betale med en eneste gang til NTB, skriver Teigen.

Les også

Erna Solberg: – Formen til Facebook-posten til Sylvi Listhaug var for tøff

Ikke han

Overfor Dagbladet, understreker den politiske rådgiveren at han personlig kommer til å plukke opp regningen for bildet. Tidligere har imidlertid Teigen distansert seg fra bildebruken i denne saken.

Da han på Twitter ble spurt om det ikke var han som lagde «lik-og-del»-bildene til justisministeren, svarte han følgende til spørsmålsstilleren: «Du har særdeles lite peiling på hvem som gjør hva og hvordan vi jobber».

Les også

Aftenbladet mener: Listhaugs lavmål

Ikke politisk

Dagbladet har intervjuet Christina Dorthellinger i NTB som sier de kommer til å sende regning til Listhaug. De påpeker samtidig at deres bilder ikke kan brukes i politiske kampanjer.

– For oss er det ikke dette med bruk i en politisk kampanje som er viktigst nå. Det må vi se på. Det er bruk uten tillatelse vi reagerer sterkest på nå, sier Dorthellinger til avisen.

LES OGSÅ:

Les også

 1. Carl I. Hagen: Utidig av Solberg å kritisere Listhaug

 2. Frp beskylder Ap for å ha pisket opp terrordebatten

 3. AUF-ere ber statsministeren holde seg unna Utøya

Publisert:
 1. Sylvi Listhaug
 2. Dagbladet
 3. Rettigheter

Mest lest akkurat nå

 1. Mistet førerkortet etter farlig forbikjøring

 2. Ertvaag-familien dro inn 84 millioner - tar 23,5 millioner i utbytte

 3. Ingve Bøe slakter tv-ekspert etter Tripic-episoden

 4. Enighet mellom byggherre og utbygger om Sola Arena - Folkehallene punger ut med 49 millioner kroner

 5. Reisende risikerer å ikke få alt refundert

 6. Daglig leder ferdig i klubben