– Han er nysgjerrig på hvordan verden reagerer

Terrorsiktede Anders Behring Breivik nekter fortsatt å forklare seg om mulige medhjelpere.

Publisert: Publisert:

Breiviks advokat Geir Lippestad på vei bort fra Politihuset på Grønland etter en lang dag på jobben. Foto: Svend Ole Kvilesjø, Aftenposten

  • Emma Tollersrud
  • Svend Ole Kvilesjø
Denne artikkelen er over åtte år gammel

Litt før klokken 09 onsdag ble terrorsiktede Anders Behring Breivik kjørt fra Ila fengsel til politihuset på Grønland for det tredje avhøret så langt.

Breivik fastholdt der at han erkjenner det faktiske forholdet, men ikke straffeskyld. Det opplyste hans forsvarer, Geir Lippestad, til Aftenposten.no etter at avhørene var avsluttet, drøye elleve timer senere.

Etter Lippestads beskrivelse å dømme svarte Breivik rolig og artikulert på konfronterende spørsmål rundt punkter i hans tidligere frie forklaring.

Omfattende reisevirksomhet

Ifølge Lippestad har Breivik blant annet forklart seg om en omfattende reisevirksomhet til et tyvetalls land over hele verden.

– Han har reist i svært mange land i Europa, via bil, ferge og fly, sa Lippestad.

Landene samsvarer med en del av dem som er nevnt i Breiviks såkalte manifest, som han flere ganger nevner under avhørene.

Ifølge Lippestad er det snakk om reiser i direkte sammenheng med planleggingen av angrepene, som var mest intens de siste årene.

– Han har møtt et uvisst antall mennesker som har hjulpet ham å skaffe materiell, og han har også forklart at det meste av utstyret er hentet fra utlandet.

Lippestad vil imidlertid ikke gå noe mer spesifikt inn på hvilke land det er snakk om.

– Skjulte millioner

I tidligere avhør har Breivik forklart at han hadde seks millioner kroner til å finansiere terrorangrepene. Han har oppgitt en del bankkontoer, men Lippestad kan ikke foreløpig si noe om hvor disse bankkontoene hører hjemme.

Ifølge Dagens Næringsliv har Breivik i det såkalte manifestet at han har overført penger til blant annet skatteparadiset Antigua, et land som lenge har vært regnet som et av de vanskeligste stedene for norsk politi og skattemyndigheter når det gjelder å få informasjon.

Ingen svar om medhjelpere

Lippestad opplyser at Breivik forklarer seg villig og åpent på de fleste punkter, med unntak av ett:

– Han ønsker ikke å si noe om mulige medhjelpere. Han har ikke foraklart seg om noen navn eller enkeltpersoner utover seg selv.

Breivik har stilt en rekke krav som krever oppfylt før han eventuelt vil svare på spørsmål om eventuelle andre celler.

Hvilke krav stiller han?

– Det er vanlige menneskelige krav som alle som sitter inne stiller, og så er det en del urealistiske, uvirkelige krav som man selvfølgelig ikke kan ta stilling til.

Sistnevnte krav har blant annet vært at Regjeringen må gå av.

– Hovedkravet er en total omveltning av samfunnet, hvor han ser seg selv i en sentral rolle.

Nysgjerrig på samfunnsinteressen

Ifølge forsvareren har Breivik for første gang sagt at han opplever tiden på cellen som tung. Det har imidlertid neppe sammenheng med at han innser hva han har gjort, sier Lippestad. Det er den fullstendige isolasjonen som han synes er vanskelig, ifølge Lippestad.

Breivik har ikke bedt om kontakt med noen eller spurt etter noen så langt, men han er svært nysgjerrig på tilstandene utenfor.

– Han stiller spørsmål om samfunns— og medieinteressen, og han så det selv ut av vinduet på vei til fengslingsmøtet. Han er nysgjerrig på hvordan Europa, verden og Norge reagerer, sier Lippestad.

Lippestad har tidligere gitt inntrykk av at Breivik har et meget spesielt tankesett, og han utdypet det ytterligere:

– Virkelighetsforståelsen, hvordan samfunnet er bygd opp og reaksjonen på disse handlingene er veldig annerledes enn det enhver annen ville ha tenkt. Det gjelder også måten han har reagert på i ettertid, sier han.

Breivik har spurt hvor mange som er skadet, men dette har han foreløpig ikke fått svar på, opplyser Lippestad.

Publisert: