Hver fjerde nordmann har lite tiltro til mediene

En ny undersøkelse viser at hver fjerde nordmann har lite tro til mediene generelt. Tilliten til journalistene er også svekket.

Publisert: Publisert:

På to måneder har antall personer som har stor tro til mediene halvert, ned til 13 prosent. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

 • NTB
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

VGs utviklingsdirektør Ola Stenberg mener man ikke kan konkludere med at avisas sak om Trond Giske har svekket tilliten til hele Medie-Norge. Foto: Aleksander Vestrum / NTB scanpix

I undersøkelsen utført av Respons Analyse på oppdrag av Nordiske Mediedager i Bergen svarer kun 13 prosent av de spurte i april at de har stor tiltro til mediene. Det er halvering siden samme undersøkelse i februar.

Samtidig svarte 26 prosent at de hadde mindre eller ingen tiltro til mediene i april, mot 18 prosent i februar. Blant menn er andelen med liten tiltro hele 29 prosent.

Ifølge Klassekampen kommer skepsisen i kjølvannet av VGs håndtering av Trond Giske og dansevideo-saken.

– Målingen i april er statistisk signifikant lavere enn alle målinger i medieundersøkelsen siden 2005. Dette styrker argumentet for at VG-saken har hatt en innvirkning på tilliten, sier medieviter og ansvarlig for undersøkelsen, Erik Knudsen ved Universitetet i Bergen.

Undersøkelsen viser også at tilliten til journalister er blitt lavere.

VGs utviklingsdirektør Ola Stenberg mener man ikke kan konkludere med at Giske-saken også har resultert i svekket tillit til mediene generelt.

– Etter så mye omtale og oppmerksomhet kan den selvfølgelig ha påvirket, men jeg tror det er veldig uklokt slik verdensbildet er akkurat nå å tro at medienes tillit ­generelt er basert på én sak, sier han.

800 personer deltok i undersøkelsen i februar, og 1.001 personer deltok i april.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

 1. Slik blir Bussveien fra sentrum til Mosvatnet

 2. Politiet dro inn 231.000 kroner for ulovlig kjøring i Lindeveien

 3. SUS og Sandnes kommune begikk en rekke lovbrudd da pasient døde

 4. FULL OVERSIKT: 5 døde, 841 påvist smittede i Roga­land – sjekk din kommune

 5. Er det eit offentleg ansvar å gi Kurt Nilsen millionlønn til jul?

 6. Trump utsetter valgkampmøte i North Carolina

 1. VG
 2. Journalistikk
 3. Medier
 4. Universitetet i Bergen
 5. Trond Giske