Hver fjerde nordmann har lite tiltro til mediene

En ny undersøkelse viser at hver fjerde nordmann har lite tro til mediene generelt. Tilliten til journalistene er også svekket.

På to måneder har antall personer som har stor tro til mediene halvert, ned til 13 prosent. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
 • NTB
Publisert: Publisert:
VGs utviklingsdirektør Ola Stenberg mener man ikke kan konkludere med at avisas sak om Trond Giske har svekket tilliten til hele Medie-Norge. Foto: Aleksander Vestrum / NTB scanpix
iconDenne artikkelen er over to år gammel

I undersøkelsen utført av Respons Analyse på oppdrag av Nordiske Mediedager i Bergen svarer kun 13 prosent av de spurte i april at de har stor tiltro til mediene. Det er halvering siden samme undersøkelse i februar.

Samtidig svarte 26 prosent at de hadde mindre eller ingen tiltro til mediene i april, mot 18 prosent i februar. Blant menn er andelen med liten tiltro hele 29 prosent.

Ifølge Klassekampen kommer skepsisen i kjølvannet av VGs håndtering av Trond Giske og dansevideo-saken.

– Målingen i april er statistisk signifikant lavere enn alle målinger i medieundersøkelsen siden 2005. Dette styrker argumentet for at VG-saken har hatt en innvirkning på tilliten, sier medieviter og ansvarlig for undersøkelsen, Erik Knudsen ved Universitetet i Bergen.

Undersøkelsen viser også at tilliten til journalister er blitt lavere.

VGs utviklingsdirektør Ola Stenberg mener man ikke kan konkludere med at Giske-saken også har resultert i svekket tillit til mediene generelt.

– Etter så mye omtale og oppmerksomhet kan den selvfølgelig ha påvirket, men jeg tror det er veldig uklokt slik verdensbildet er akkurat nå å tro at medienes tillit ­generelt er basert på én sak, sier han.

800 personer deltok i undersøkelsen i februar, og 1.001 personer deltok i april.

Publisert:
 1. VG
 2. Journalistikk
 3. Medier
 4. Universitetet i Bergen
 5. Trond Giske

Mest lest akkurat nå

 1. 46-åring omkom i klemulykke på Moi - navnet er frigitt

 2. Dette er de nye omikron-tiltakene

 3. Er det penger å spare på å senke tempe­raturen om natten? Ikke gjør denne varme­pumpe-tabben

 4. Studio A: Mener bråket i Kristiansund kan være bra for Viking

 5. Aslak tjener 450 millioner på salg av mølle

 6. Vaksineringen tilbake til Forum Expo