Bondevik advarer Solberg mot koalisjon i Persiabukta

Tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik advarer regjeringen mot å støtte en amerikanskledet koalisjon i Persiabukta.

Publisert: Publisert:

Kjell Magne Bondevik ber regjeringen tenke seg grundig om før de svarer på USAs forespørsel om deltakelse i Persiabukta. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

 • NTB

– Jeg vil advare regjeringen om, og de må tenke grundig gjennom, at en eskorte for å beskytte skipsfarten kan føre til en eskalering, selv om det i utgangspunktet virker som et lite og godt bidrag, sier han til Dagbladet.

KrF-høvdingen er kritisk til Frps Per-Willy Amundsen, som har beskrevet det som en selvfølge at Norge skal støtte USA.

– Frp sa noe lignende i 2003 da det gjaldt Irak, nemlig at vi må følge USA. Jeg tror vi skal være glad for i dag at både regjeringen jeg ledet, og stortingsflertallet sa nei til det, for invasjonen i Irak har vist seg å være et stort feilgrep, sier Bondevik.

Regjeringen har mottatt en forespørsel fra USA om å bli med i en koalisjon med mål om å beskytte skipstrafikken i Hormuzstredet. Bakgrunnen er at flere kommersielle skip har blitt angrepet i området. Iran, som er i en eskalerende konflikt med USA, er blitt pekt ut som den ansvarlige part.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

 1. Mann i 60-årene kjørte gjennom bomringen med tildekkede skilt

 2. Toppene i Stavanger-politikken kan selv tallfeste hvor mye de vil ha i kompensasjon

 3. Frigir navnet på 16-åringen som omkom i ulykke hjemme

 4. Disse Viking-spillerne får tidenes mulighet

 5. Så dypt skal det være under stupebrett

 6. Treningssentrene må fortsatt vente med gjenåpning

 1. Regjeringen
 2. Per-Willy Amundsen
 3. Konflikt
 4. FN
 5. Skipsfart