Regjeringen forbereder seg på skjebne-mandag

KrF og Venstre kan drøye med å svare på om de vil velte eller redde Regjeringen helt til de er i stortingssalen mandag. Etter møtene fredag ga de ulike signaler på hvor de står hen.

Fredag morgen presenterte statsminister Erna Solberg budsjettforslaget hun vil legge frem for Stortinget mandag morgen for KrF og Venstre.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over seks år gammel

Lørdag formiddag var KrF-leder Knut Arild Hareide og hans finanspolitiske talsmann Hans Olav Syversen på Stortinget igjen for å diskutere budsjettet.

– Vi skal diskutere budsjett, det er det jeg kan si, sier Hareide til NRK.

KrF-kilder Aftenposten har vært i kontakt med signaliserer at de fortsatt jobber med budsjettet og at de ikke har konkludert.

Også Høyres og Fremskrittspartiets finanspolitikere har sittet sammen med statssekretærer i morgentimene for å arbeide med budsjettet.

Det er nå bare to dager til det skal behandles i Stortinget.

Ulike signaler

Heller ikke fredag lyktes det statsminister Erna Solberg å sikre en helhetlig budsjettavtale med samarbeidspartiene KrF og Venstre. Dermed fortsetter budsjetthrilleren gjennom helgen.

I et møte fredag ble Hareide og Venstre-leder Trine Skei Grande forelagt et «siste tilbud» fra Regjeringen.

Etter det Aftenposten kjenner til, er dette forslaget identisk med budsjettforslaget som vil bli presentert på Stortinget mandag morgen, om det ikke foreligger en avtale mellom partiene før dette.

Kilder i Venstre opplyste fredag at «forhandlingene har kollapset». Kilder i KrF. derimot, sier fredag kveld at «vi ikke har konkludert ennå».

De to utsagnene illustrerer hvordan de to partiene ser på Regjeringens forslag, og kan gi en indikasjon om hvem Regjeringen kan få støtte fra på mandag.

Møte på hemmelig sted

Ikke engang Hareide selv visste hvor han skulle da han tok heisen ned i stortingsgarasjen for å bli plukket opp av en ventende bil fredag. Møtet ble avsluttet ved 17-tiden, men uten at deltagerne ville kommentere det.

– Det er ekstremt krevende, det mest krevende jeg har vært med på, sa Venstre-leder Trine Skei Grande da hun forlot Stortinget etter møte med sine egne fredag kveld.

Det er ventet at regjeringspartiene enten lørdag eller søndag vil holde en pressekonferanse der de presenterer sin endelige budsjettinnstilling, som vil være nesten identisk med det siste tilbudet de ga Kristelig Folkeparti og Venstre.

Flytter på minst seks milliarder kroner

Stavanger Aftenblad meldte fredag ettermiddag at dette siste tilbudet til KrF og Venstre innebærer et tilbud på ca. seks milliarder kroner. NRK melder at summen er enda høyere, nesten syv milliarder kroner.

  • Ca. én milliard brukes på en familiepakke som blant annet innebærer mer til kontantstøtte.
  • Omtrent like mye brukes på utdanning og forskning.
  • Mellom 2,5 og 3 milliarder brukes på en grønn pakke som inkluderer både klima- og miljøtiltak samt samferdselstiltak med betydelig satsing på jernbane.
  • Også forsvar og samferdsel, spesielt jernbane, kan få mer penger.

Deler av summen flyttes fra andre budsjettområder, noe er friske penger, som fra asylbudsjettet.

Hvor mye av dette siste tilbudet som er resirkulerte forslag fra tidligere tilbud som er lagt frem i forhandlingene, og hvor mye som er helt nye penger, er ikke kjent.

– Budsjettforslaget er så bra både for KrF og Venstre at det vil være overraskende om de ikke takket ja, hevdet Frp-kilder i forkant av det siste møtet.

Aftenposten får bekreftet av flere sentrale Frp-kilder at den mye omtalte pakken med bil- og drivstoffavgifter fortsatt ikke røres.

Offentliggjør budsjettforslag i løpet av helgen

Sentrale politikere i regjeringspartiene forberedte seg fredag på at det ikke er sikkert de får svar på hvordan KrF og Venstre stiller seg til det siste budsjettilbudet før i stortingssalen mandag.

Da kan Erna Solberg bli tvunget til å stille et kabinettsspørsmål – det vil si at hun truer med å gå av om ikke budsjettet får flertall i Stortinget.

Det blir i så fall første gang på 15 år det stilles kabinettsspørsmål i Norge.

– Fra nå av og frem til mandag er konsekvensene av et kabinettsspørsmål noe vi må diskutere i stortingsgruppen, sa KrF-leder Knut Arild Hareide til Adresseavisen fredag.

Kan måtte stille kabinettsspørsmål for å tekkes KrF

I Høyre og Frp håper man å slippe prestisjenederlaget det vil være å måtte tvinge ett eller begge samarbeidspartiene på plass gjennom et kabinettsspørsmål.

Men for KrF er det et poeng at Regjeringen synliggjør at avstemningen ikke bare handler om budsjettet for neste år – men også om Solberg-regjeringens liv.

Dette vil gjøre det lettere for partiet å lande ned på en beslutning om å redde budsjettet.

Venstre fastholder at spørsmålet de skal ta stilling til mandag er om Regjeringen har levert på sine løfter om et grønt skifte, uavhengig av om det er stilt et kabinettsspørsmål eller ikke.

Publisert: