Politiet væpner seg flere tusen ganger hvert år. Dette kan bli et mindre dødelig alternativ.

Tar fra deg muskelkontroll og sender deg rett i bakken. Skal våpenet bli fast følge for norske politifolk?

Denne er prøvd ut i fire politidistrikter siden 2019.
 • Ørjan Torheim
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

Den gule tingesten på bildet kan kanskje minne om et leketøy, en avansert stiftemaskin eller en limpistol.

Det er noe ganske annet. En normal ladning tilfører opptil 1200 volt.

– Som å bli påkjørt og trampet på, sier politioverbetjent Torbjørn Sæbø Johansen, en av få som frivillig har latt seg bli truffet.

Han beskriver det som voldsomt og momentant.

– Jeg kommer aldri til å utsette meg selv for det igjen. Men det var ingen smerte etterpå, og jeg var pr. definisjon uskadet.

Våpenet har to kassetter og kan derfor avfyres to ganger. Hver kassett har to strømførende piler, én for pluss og én for minus.

– Løser ikke alt

I januar skrev BT at tre menn var blitt skutt og drept av politiet på 16 måneder. Den siste av de tre var Morten Michelsen i Bergen.

Nå er politiet på jakt etter et mindre dødelig maktmiddel enn skytevåpen. Derfor ble 80 elektrosjokkvåpen (ESV) kjøpt inn til et prøveprosjekt.

Uttestingen har pågått siden 2019, blant annet på Stord, der politiførstebetjent Stian Dahl leder patruljene. Han mener ESV er et svært godt supplement til skytevåpen.

– Politiet ønsker ikke å avfyre et dødelig skudd. Det er bra om vi kan få et våpen som hindrer det.

– Løser ikke alt

Dahl er klar på at våpenet ikke er perfekt og kan være krevende å bruke.

Et eksempel fra mars i fjor: På en byggeplass skal en kvinne med kniv i begge hendene ha truet anleggsarbeidere. Politiet avfyrte elektrosjokkvåpen flere ganger. Men fordi kvinnen løp rundt og hadde klær som blafret, fikk de ikke et treff som ga full virkning.

Til slutt ble pepperspray løsningen.

– Dette våpenet løser ikke alt. Men flere ganger har vi sett at det løser situasjoner der det ellers absolutt kunne ha endt med bruk av skytevåpen, sier Dahl.

Politiførstebetjent Stian Dahl på Stord. Han har ledet flere oppdrag der elektrosjokkvåpen er blitt brukt.

POD: – Veldig fornøyd

De to første testårene ble ESV brukt 77 ganger og truet med 91 ganger, ifølge politiets tall.

– Vi er veldig fornøyd med testperioden og funnene vi har gjort, sier politiinspektør og prosjektleder Kjetil Lussand i Politidirektoratet (POD).

Han er nå overbevist om at våpenet kan være et alternativ til mer dødelig maktbruk. Lussand oppsummerer testperioden slik:

 • Garantert dødelige handlinger er blitt avverget ved å bruke ESV.
 • I flere situasjoner ville personer ha blitt skutt med skytevåpen hvis ikke politifolkene hadde hatt ESV.
 • En høy andel av ESV-bruken har vært i oppdrag med psykisk syke. I psykiatrirelaterte saker der skytevåpen ellers kunne blitt aktuelt, er ESV blitt brukt med hell.
Før prøveprosjektet med elektrosjokkvåpen startet i 2019, fikk politioverbetjent Torbjørn Sæbø Johansen prøve våpenets virkning på kroppen. Han vil ikke gjøre det igjen. Johansen er hovedinstruktør og fagansvarlig for våpen i en del av Sør-Vest politidistrikt.

«Enorm smerte»

Elektrosjokkvåpen ble aktuelt blant annet fordi norsk politi væpner seg stadig oftere. I 2019 var det nær 10.000 våpenoppdrag, en femdobling på ti år.

Elektrosjokkvåpenet bruker ikke kuler, men tilfører strøm gjennom to piler. I en utredning står det at den som blir truffet mister muskelkontroll, «fryser» på stedet og faller til bakken.

Å avdekke skader fra bruk av ESV er en viktig del av det norske prøveprosjektet. Rapporter antyder sammenheng mellom dødsfall og bruk av våpenet. Politidirektoratet oppgir at de ikke kjenner til bekreftede tilfeller av dette i Europa.

Politiets maktpyramide, rangert etter fysisk skadepotensial. Der er elektrosjokkvåpen pr. nå tenkt plassert mellom pepperspray/batong og skytevåpen.

– Det er en enorm smerte som påføres. Men heldigvis viser resultatene våre at vi har veldig lav skadefrekvens og et lavt skadeomfang. Risikoen er betydelig mindre med ESV enn med skytevåpen, sier prosjektleder Lussand.

Han mener ESV-opplæringen i Norge, og den norske reguleringen av bruken, gir lav risiko for dødsfall.

Bildet er tatt ut av en video fra Politihøgskolens treningsareal.

Amnesty: – Moderat bruk

Amnesty i Norge er ikke prinsipielt imot at politiet får elektrosjokkvåpen. Politisk rådgiver Gerald Kador Folkvord sier bruken i testperioden har vært moderat, godt dokumentert og begrunnet – og uten alvorlige personskader.

Han mener likevel den virkelige testen eventuelt kommer etter prøveprosjektet. Folkvord spør seg om politiet over hele Norge vil klare å holde bruken nede og beholde det høye nivået på skolering, rapportering og oppfølging.

– I USA har det vært mange skader, til og med dødsfall, fordi elektrosjokkvåpen ble brukt uforsvarlig eller i situasjoner der det hadde holdt med mildere maktbruk, hevder han.

Amnesty-rådgiveren mener elektrosjokkvåpen, i et ideelt scenario, vil føre til at politiet skyter mindre og at færre blir skadet av deres maktbruk.

Før en sluttet, elektrisk krets oppnås, avgir elektrosjokkvåpenet opptil 50.000 volt. Så skal spenningen med en gang synke, slik at 800–1200 volt avgis til kroppen. Strømstyrken skal være inntil 0,0012 ampere. Til sammenlikning har en vanlig huskontakt opptil 16 ampere.

Vest ønsket ikke i 2017

I 2017 sa Vest politidistrikt tvert nei til en prøveordning med elektrosjokkvåpen, blant annet fordi været gjør at nordmenn ofte bruker tunge og tykke klær. Nå sier driftsenhetsleder Kjetil Rekdal at de vil «legge til grunn erfaringer fra de politidistrikt som har hatt ESV som prøveprosjekt (...)».

– Erfaringene herfra vil gjelde også for Vest politidistrikt, skriver Rekdal til BT.

Les også

 1. Sønnen deres ble skutt av politiet. Nå forteller de om Morten

Publisert:
 1. Våpen
 2. Politiet
 3. Skyting
 4. Bevæpning
 5. Politidirektoratet (POD)

Mest lest akkurat nå

 1. Nå skal turistene ha luksusopplevelser: – Aldri opplevd maken til pågang

 2. – Nesten alle foreldre velger instinktivt det farligste stedet

 3. Prisforskjellene øker videre: Rogalendinger får årets dyreste strøm torsdag

 4. Fra terningkast 1 til 6: Sjekk hvilke retter du bør velge – og hvilke du bør styre unna

 5. Bil kjørte inn i lyktestolpe på Bryne

 6. Fem ting du bør vite før du kjøper robotklipper. Og én ting du ikke skal se deg blind på.