Høie: – Alle voksne kan vaksineres før sommeren

Dersom alle vaksineavtaler slår til, vil alle voksne som ønsker det, kunne bli vaksinert før sommeren, opplyser helseminister Bent Høie.

Bent Høie på onsdagens pressekonferanse.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er 629 dager gammel

Informasjonen i artikkelen kan være utdatert. Gå til vårt direktestudio for siste nytt om korona-utbruddet.

-> Gå til direktestudio

I neste uke offentliggjør Legemiddelverket en rapport om bivirkninger fra koronavaksineringen. Så langt er de rapporterte bivirkningene som forventet.

Det opplyste Folkehelseinstituttets direktør Camilla Stoltenberg på en pressekonferanse onsdag.

– De meldte bivirkningene vi har fått så langt, er som forventet, sa hun og fortsatte:

– Meldinger om bivirkninger behandles fortløpende.

Stoltenberg sier at Legemiddelverket vil publisere en rapport om mistenkte, rapportere bivirkninger i neste uke.

Les også

Smittevernoverlege: Det er familieselskaper fra julen som seiler opp nå

Høie forsvarer vaksinestrategi

Helseminister Bent Høie (H) tilbakeviser kritikken som har kommet om at koronavaksineringen går for sakte.

Kritikken har økt i styrke de siste dagene etter at det er blitt kjent at Norge har vaksinert langt færre enn sammenlignbare land. Ferske tall fra Folkehelseinstituttet viser at i alt 4.000 personer var vaksinert per tirsdag.

– Noen synes det går for sakte og viser til at andre land vaksinerer mange flere enn oss. For Norge og EU har det vært viktig at de europeiske legemiddelmyndighetene har gjort gode vurderinger av effekt sikkerhet og kvalitet, sa Høie på regjeringens pressekonferanse onsdag.

Han viste til at landene som var tidlig ute, har benyttet seg av nødgodkjenning eller har andre regler for godkjenning.

Det har også blitt reist spørsmål om hvorfor Norge ikke kan kjøpe vaksine direkte fra produsenten.

– Det ville vært veldig krevende for oss å måtte forhandle med minst sju legemiddelfirmaer, med et lite marked i ryggen, sa Høie.

Han bekreftet at regjeringen i sommer undersøkte muligheten for å kjøpe inn vaksine direkte, men at rådet var at Norge skulle slutte seg til innkjøpsordningen til EU. Han påpekte at man ikke den gang kunne vite hvilket selskap som skulle lykkes med å oppnå godkjenning.

– Det kunne hende at et av de selskapene vi hadde kontakt med i sommer hadde lyktes med godkjenning tidlig, men det ville i så fall vært basert på ren flaks, sa han.

Les også

– Vi har ikke hatt et så høyt antall positive koronatester tidligere

Lovforslag om portforbud sendes på høring

Et lovforslag om portforbud sendes på høring, men per nå er det ikke aktuelt med et portforbud, opplyser justis- og beredskapsminister Monica Mæland (H).

– Vi håper det aldri vil være nødvendig. Likevel sender vi denne uken ut et lovforslag om portforbud på høring, slik at vi får en debatt rundt dette, sa Mæland på onsdagens pressekonferanse.

Statsråden understreker at et portforbud først vil være aktuelt i ekstreme tilfeller. Det vil eksempelvis være ved ekstremt høy smittespredning og sprengt kapasitet i helse- og omsorgstjenesten.

– Sånn er det heldigvis ikke i dag, men vi må være forberedt, sa hun.

Siden november har regjeringen jobbet med et slikt lovforslag, som må vedtas av Stortinget. Dokumentet «Høringsnotat – forslag om hjemmelsgrunnlag for portforbud – Departementsforeleggelse» ble journalført 21. desember i fjor.

– Fordi en bestemmelse om portforbud kan åpne for svært inngripende tiltak, kommer vi også til å foreslå et system hvor Stortinget selvsagt involveres, slik at de kan oppheve regjeringens beslutning, opplyste Mæland.

Mæland sier at den siste tidens smitteøkning gir grunn til bekymring.

– Vi ser en tydelig smitteøkning i Norge og vi har sett at viruset har endret seg. Det er en endring som gir grunn til bekymring, men noe vi har vært forberedt på, sier justisministeren.

De nye smitteverntiltakene forlenges til 19. januar

Regjeringen forlenger smitteverntiltakene med én dag fram til 19. januar. Årsaken er at Erna Solberg skal redegjøre for Stortinget om situasjonen dagen før.

– Statsministeren har bedt om å få redegjøre for Stortinget om situasjonen og tiltakene 18. januar. Det er derfor naturlig at Stortinget orienteres først om veien videre. Derfor forlenges de nåværende tiltakene til ut 19. januar, sa helseminister Bent Høie (H) på pressekonferansen onsdag.

Regjeringen offentliggjorde søndag flere nye smitteverntiltak, blant annet full skjenkestopp og en grense på fem personer i private sammenkomster utenfor eget hjem.

Tiltakene gjaldt fra mandag, og skulle i første omgang vare til 18. januar, men nå forlenges altså tiltakene med én dag.

FHI: R-tallet og antall smittetilfeller har økt kraftig

I forrige uke ble det meldt om 3740 koronatilfeller i Norge. Det er en økning på 16 prosent fra uka før. Samtidig har R-tallet økt fra 1,0 til 1,4.

Økningen kommer til tross for at det har vært en nedgang i antall testede de siste to ukene, fremgår det av Folkehelseinstituttets ukesrapport for uke 53.

– Tallene bekrefter utviklingen vi var bekymret for før helgen og som var bakgrunnen for at regjeringen innførte nye tiltak på søndag. Vi har vært spesielt bekymret for at økt reising og sosial aktivitet i jul og nyttår skulle føre til mer smittespredning, sier avdelingsdirektør Line Vold i Folkehelseinstituttet i en pressemelding.

Andelen positive koronatester økte fra 2,0 prosent i uke 51 til 3,6 i uke 53.

Forlenger kompensasjonsordning for næringslivet

Næringsminister Iselin Nybø er bekymret for flere bransjer, som reiselivsnæringen og utelivet.

Nå varsler regjeringen at kompensasjonsordningen for næringslivet forlenges.

– For å gi økt forutsigbarhet og trygghet varsler vi at den generelle kompensasjonsordningen forlenges ut mars og april, med samme støttenivå som i januar og februar, sier Nybø.

Frp-nestleder Sylvi Listhaug mener regjeringens forslag om å forlenge corona-kompensasjonsordningen for næringslivet med to måneder til april, er altfor lite. Og hun får støtte.

– Dette forslaget bekrefter igjen at regjeringen er på bakbeina, med kortsiktige løsninger. Først innfører de tiltak som rammer bedriftene knallhardt. Så kommer de nok en gang med kortsiktige forslag som ikke er gode nok. Dette holder ikke, sier Listhaug til VG.

Hun får støtte fra Ap og Senterpartiet.

Publisert: