Full ledighetskrig mellom Hadia Tajik og regjeringen

Mens Høyre, Frp, KrF og Venstre skryter av alle jobbene de skaper, slår Ap uten forbehold fast at ledigheten aldri har vært høyere. Nå erklærer Hadia Tajik også en ny krise.

Høyre, Frp, KrF og Venstre innkalte onsdag til en pressekonferanse som skulle dreie seg om jobber. Pressekorpset var mest interessert i mulige og umulige samarbeidskonstellasjoner etter valget. - Vi fikk en halvtime på å forberede oss. Vi har truffet godt i vår analyse om hva dere kom til å spørre om, svarte Knut Arild Hareide (KrF) da NRK konstaterte at de muligens ikke fikk de spørsmålene de selv ønsket. Fra venstre: Erna Solberg, Siv Jensen, Trine Skei Grande og Knut Arild Hareide.
 • Geir Søndeland
  Geir Søndeland
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Onsdag innkalte partilederne i Høyre, Frp, KrF og Venstre til pressekonferanse for å skryte over hva de har levert på blant annet jobber, aktivitet og omstilling siden forrige stortingsvalg.

– Til tross for det største sjokket mot norsk økonomi som har vært på flere tiår, så går ledigheten ned. Veksten går opp. Det skapes flere jobber, og internasjonale observatører gir oss ros for det vi har gjort, sa Erna Solberg (H) onsdag.

Les også

Hva forteller arbeidsledighetstallene oss?

Les også

Nye ledighetstall: - En gladmelding

Les også

Synker virkelig arbeidsledigheten i Rogaland?

Tirsdag påpekte Helga Pedersen (Ap) i Politisk kvarter i NRK at Høyres skattekutt ikke har hatt effekt og at «vi har jo rekordhøy arbeidsledighet».

Uttalelsen føyer seg inn i et mønster der representanter fra Arbeiderpartiet uten forbehold slår fast at arbeidsledigheten er på et rekordnivå.

Her er Ap-ledelsen avbildet under Ap-landsmøtet i april ved partisekretær Kjersti Stenseng og nestlederne Hadia Tajik og Trond Giske. Både før og etter landsmøtet har Ap-representanter flere ganger kritisert regjeringen for en rekordhøy arbeidsledighet - også etter at ledigheten begynte å synke.

Ap: - Rekordhøy arbeidsledighet

Her er noen Ap-uttalelser Aftenbladet har hentet fra Stortinget i år:

 • Hadia Tajik, 11. januar: «Regjeringa sjølv har konsekvent vore på etterskot, og arbeidsløysa har fått lov til å bita seg fast på eit rekordhøgt nivå
 • Helga Pedersen, 15. januar: «I en situasjon med rekordhøy ledighet (…).»
 • Torstein Tvedt Solberg, 29. mars: «(...) ledigheten får lov til å bite seg fast på et rekordhøyt nivå (…)»
 • Lise Christoffersen, 10. mai: «(...) Samtidig ser vi at regjeringens skattekutt kommer de rikeste i Norge til gode, at ledigheten er rekordhøy og sysselsettingen rekordlav.»
 • Lene Vågslid, 10. mai: «Hvorfor fører regjeringen en politikk som forsterker og ikke minsker denne trenden, ved blant annet å gi 25 milliarder kroner i skattekutt først og fremst til de rikeste, samtidig som arbeidsløsheten er rekordhøy og man kutter i barnestøtten til de uføre?»
 • Stine Renate Håheim, 12. juni: «Problemet med denne regjeringen er en rekordhøy oljepengebruk, samtidig er arbeidsledigheten rekordhøy, og det skapes nesten ikke arbeidsplasser i privat sektor. Og mens arbeidsledigheten er rekordhøy, har sysselsettingsveksten i kommunene gått ned under denne regjeringen.»
(F.v.) Siv Jensen, Erna Solberg, Knut Arild Hareide og Trine Skei Grande på onsdagens pressekonferanse. - Det er to alternativer på borgerlig side. Hvor mange det finnes på den andre siden, vet jeg ikke. Vi har vist at vi klarer å samarbeide. Vi skal klare å samarbeide på borgerlig side uansett. Hvis vi skal klare å få flertall på denne siden, må Venstre over sperregrensen, sa Skei Grande.

Rekord og rekord...

I dette avsnittet blir det litt mye tall, men heng med...

For Aftenbladets gjennomgang av tall fra Nav og SSB viser et litt annet bilde hva ledighetsrekorder angår.

Ifølge Nav var ledigheten på sitt høyeste i 1993 med 118.147 helt ledige (5,5 prosent).

Høyre og Frp dannet regjering høsten 2013 og sikret flertall i Stortinget med støtte fra KrF og Venstre. Erna Solberg-regjeringen opplevde størst ledighet i januar 2016, med 93.284 helt ledige (3,4 prosent), ifølge Nav.

Les også

Er det her det er party, Siv Jensen?

Les også

Høyre: – Ap har mistet sitt viktigste kort i valgkampen nå som ledigheten går ned

Les også

Regjeringen blar opp for langtidsledige: – Vi skal gi gass og skape jobber

Her er (f.v.) Trine Skei Grande (V), Erna Solberg (H), Siv Jensen (Frp) og Knut Arild Hareide (KrF) avbildet i fjor etter enigheten om statsbudsjettet for 2017. Onsdag hadde toppene sitt siste formelle samarbeidsmøte i denne stortingsperioden.

Statistisk sentralbyrå (SSB) regner på en litt annen måte i arbeidskraftundersøkelsen (AKU). I likhet med Nav mener også SSB at ledighetsandelen var på sitt høyeste i 1993 (6 prosent).

AKU-ledigheten i 2016 var på 4,7 prosent, den gang det høyeste siden 1996 (4,8 prosent), men det var altså ingen rekord i andel ledige.

Imidlertid var det rekord i antall ledige personer (132.000 i 2016), mot forrige rekord på 127.000 i 1993. Da må det legges til at det var en innbyggervekst fra 1993 til 2016 på 21,3 prosent, fra nesten 4,3 millioner til drøyt 5,2 millioner i 2016.

Ifølge AKU-tallene til SSB var sysselsettingsandelen på sitt laveste i 1974 med 59,9 prosent. I Erna Solbergs regjeringstid har andelen ligget mellom 68,7 og 66,5 prosent.

Jensen ber Ap stoppe «svartmalingen»

Frp-leder Siv Jensen fikk 29. mars nok av angrepene fra Ap og Tvedt Solberg i Stortinget:

– Her er det så utrolig mange ville påstander at jeg har rett og slett ikke tid til å ta dem ned alle sammen, svarte finansministeren.

Jensen ber nå Hadia Tajik og kompani om å slutte å servere det Frp-lederen mener er usannheter:

– Jeg synes at Arbeiderpartiets evige smartmaling av den faktiske situasjonen nå bør opphøre. Resultatene viser at den kraftfulle økonomiske politikken virker, sier hun til Aftenbladet.

– Vi får også veldig gode rapporter før Sør- og Vestlandet. Optimismen er på vei tilbake. I rogalandsområdet stiger jo nå boligprisene igjen, og det tyder jo på at det er investeringsvilje i regionen. Så, jeg tror vi skal konsentrere oss om å snakke på en måte til velgerne på som begeistrer og skaper framtidsoptimisme. Svartmaling synes jeg ikke Ap skal fortsette med.

– Hvem skal velgerne stole på?

– Ledigheten i Norge er på vei ned etter en situasjon der vi ble truffet av det største oljeprissjokket på 30 år. Det er ingen tvil om at det er ført til et bortfall av nesten 50.000 arbeidsplasser i oljeindustrien. Samtidig har det blitt skapt flere arbeidsplasser enn de som har vært tapt, men i andre deler av norsk næringsliv, sier Jensen - og pådrar seg dermed på ny vreden fra Arbeiderpartiet (se svar lenger nede i saken).

Jensen:

– Vi har hele tiden sagt at det er viktig å legge til rette for at man tør å investere i andre næringer og i oppstart av nye bedrifter. Og det virker! Så jeg tenker at velgerne også vet at alternativet de nå har er trygt og skaper nye resultater og verdier samtidig som det blir mer politi i gatene, rekordbevilgninger til veiutbygging, kortere helsekøer og ventekøer. Det er resultatene vi skal måles på, og jeg tror altså man ikke vinner på bare å presentere en svartmalingshistorie uten å presentere en løsning, sier hun.

– Det går mye bedre nå. Denne våren har vist at vi finner mange flere samlingspunkter. Det går bra, bedre enn mange ville tro. Jeg tror mange ville spådd i 2013 at det borgerlige samarbeidet ikke ville fungere, sa Erna Solberg (H) på onsdagens pressekonferanse, her avbildet på samme sted, Mesh, i 2013.

Erna: – Ledigheten skulle være Ap’s valgkamp

Erna Solberg (H) mener Arbeiderpartiet bommer med fakta.

– Det er ikke riktig at vi har en rekordhøy ledighet lenger. Den er på vei nedover. Den registrerte ledigheten, og særlig den som kom ut av oljekrisen, har vi altså håndtert på en bedre måte, sier statsministeren til Aftenbladet.

– Arbeiderpartiet hadde satset mye på at ledigheten skulle fortsette og at det skulle være deres store valgkamp. Det vi ser nå, er at de forsøker seg med andre diskusjoner og andre ting. Men de må oppdatere seg på den faktiske utviklingen. Pilene peker i riktig retning på nesten alle områder i Norge. Fortsatt er det tungt på oljeinvesteringer i Norge, for selv om aktiviteten går opp, er utbyggingskostnadene lavere, og dermed får du ikke de samme ringvirkningene av det, sier hun og fortsetter:

– Nå må vi diskutere omstilling og hvordan skaper vi framtidens jobber. Det er det vi forsøker å si nå. Det er det vi har forsøkt på gründerskap, omstilling i næringslivet, industrimeldingen og så videre, sier Solberg.

– Vi mener jo at vi skal ha høyere yrkesaktivitet i Norge, flere folk ut i jobb, skape flere jobber og gjøre folk rustet for de jobbene som er. Der ser vi jo at vi har utfordringer. Derfor gjør vi ekstrainnsats på langtidsledige og ungdom for å sørge for at de får et bedre tilbud, sier hun.

Hadia Tajik: – Virkelig alvorlig

1. kandidaten til Rogaland Ap i stortingsvalget slår hardt tilbake:

– At regjeringen ikke anerkjenner alvorligheten i situasjonen vi står overfor, er det som virkelig er alvorlig. Statsminister Erna Solberg gjentar at ledigheten er på vei ned, men forteller ikke hvorfor: Fordi folk slutter å lete etter jobb. Ledigheten går ikke ned fordi folk går fra å være arbeidsledige til å bli arbeidstakere. Det å forsøke å gi inntrykk av at ledigheten går ned fordi flere kommer i jobb, er misvisende overfor velgerne, og særlig overfor de tusenvis som ønsker å jobbe i Rogaland og andre steder i landet, svarer Ap-nestleder Hadia Tajik i en epost.

Hadia Tajik (Ap) bekrefter at Arbeiderpartiet fortsatt mener det er en ledighetskrise i Norge.

Jo, Ap mener fortsatt det er krise i Norge

Tajik har ingen problemer med å bekrefte at Arbeiderpartiet fortsatt mener det er en ledighetskrise i Norge.

I tillegg stiller hun nå en ny krisediagnose på Norge: jobbskapingskrisen.

– For de 124.000 arbeidsledige i landet vårt er det klart at det er en krise at det ikke finnes jobber til dem. Det bør det være for regjeringen også, og det er det fortsatt for Arbeiderpartiet, svarer hun i en epost til Aftenbladet.

Les også

«Stavanger er halvveis til 10.000 nye jobber»

Les også

Morna, Jonas?

Les også

Krisemilliard fra regjeringen henger i en tynn tråd

– Nå ser vi at det også er en jobbskapingskrise. Siv Jensen påstår at det har blitt skapt flere nye arbeidsplasser enn de 50.000 som har falt bort i oljenæringen, men faktum er ifølge SSB og Nasjonalregnskapet at sysselsettingen totalt økte med bare 43.000 i perioden fra 2013 til 2016. Vi trenger en regjering som legger til rette for at det skapes nye arbeidsplasser, flest i privat sektor, i motsetning til det denne regjeringen har klart, fortsetter hun.

– I løpet av de fire årene Høyre og Frp har sittet i regjering, er det høyeste antallet arbeidsledige noensinne målt. Jeg skjønner at det er en rekord regjeringen skulle ønske de ikke hadde, men faktum er at de har den, skriver Tajik.

– Selv nå, med en nedgang i ledighetstallene, så ser vi at antallet som er sysselsatte eller i arbeid synker enda mer. Andelen av befolkningen som ikke er i arbeid, var i 2016 den høyeste på over 20 år. Samtidig gikk sysselsettingen i privat sektor ned i 2016, for første gang siden finanskrisen, fortsetter hun.

Publisert:
 1. Erna Solberg
 2. Helga Pedersen
 3. Hadia Tajik
 4. Siv Jensen
 5. Trine Skei Grande

Mest lest akkurat nå

 1. Stor aktør legger ned butikken på Norwegian Outlet på Ålgård

 2. Etterlyser eiere av tyvegods i Sandnes

 3. – Så har nok en stemme fra barn­dommen stilnet

 4. Mener han blir holdt i klubben mot sin vilje

 5. Nå løftes den nye brua på plass

 6. Dødsulykken på Stor­haug: Under­søkelser av mobil­telefon svekker mis­tanken mot bil­isten