Røde Kors: - Altfor få kan førstehjelp

Svært få nordmenn kan nok førstehjelp til å redde liv. Vi trenger en nasjonal førstehjelpsdugnad, sier generalsekretær i Norges Røde Kors, Børge Brende.

Publisert: Publisert:
  • Ntb
iconDenne artikkelen er over 11 år gammel

En undersøkelse Røde Kors har fått utført viser at åtte av ti nordmenn ikke kan nok førstehjelp. Bare 16 prosent av de spurte mener de kan yte livreddende førstehjelp dersom de må.

Undersøkelsen viser videre at én av tre ikke vet hva de skal gjøre om en person faller bevisstløs om, men puster normalt. Og over halvparten av oss vet ikke hva man skal gjøre om en person plutselig får talevansker eller blir skjev i ansiktet.

Dramatisk

— Dramatisk og urovekkende, sier Børge Brende, som under NM i hjelpekorps i Tromsø søndag tok til orde for en nasjonal førstehjelpsdugnad.

— Den første på et ulykkessted kan være deg. Det kan også være du som er i samme rom som en som faller om. Mange av de gangene vi yter førstehjelp, er ikke nødvendigvis på fremmede, men de aller nærmeste. De vi omgås til daglig, sier Brende.

Mange ulykker

Hittil i år har det vært rekordmange ulykker der førstehjelp har vært avgjørende, ifølge Norges Røde Kors. Blant deltakerne i NM i hjelpekorps er det mange som har reddet liv dette året.

I hele fjor deltok hjelpekorpsene i 734 aksjoner. I år ble dette tallet passert allerede i august.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

  1. Søppelsyndere avsløres av kamera: 3514 har fått tilsnakk

  2. Måling viser hvem som støtter Trump i Europa

  3. «Alle» vil gå på denne linja på videregående: – Appellerer til ungdom

  4. Familien savner svar etter at sønnen ble funnet død

  5. – Her vil vi ikke være verneverdige

  6. Han vil ha store deler av Sirdal ut av Sirdal – og inviterer til folkeavstemning