Høy oppslutning om barnevaksinasjon

De fleste barn og unge får de vaksinene som er anbefalt i barnevaksinasjonsprogrammet. Reell vaksineskepsis utgjør bare en liten del av dem som ikke tar dem.

De aller fleste barn og unge får de vaksinene som er anbefalt i barnevaksinasjonsprogrammet, viser dekningstallene for 2017 og 2018. Illustrasjonsfoto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
  • NTB
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over tre år gammel

Norge ligger i verdenstoppen når det gjelder andelen barn som er vaksinert gjennom barnevaksinasjonsprogrammet. Det er ikke noe som tyder på at oppslutningen er fallende de siste årene.

– De aller fleste barn og unge i Norge får de vaksinene som er anbefalt gjennom barnevaksinasjonsprogrammet. Det gjøres en formidabel innsats av helsesykepleierne i kommunene over hele landet, noe vi tror er mye av forklaringen på de gode tallene, sier seniorrådgiver Evy Dvergsdal ved Nasjonalt vaksinasjonsregister SYSVAK.

Stabilt høy

Dekningen er stabilt høy for alle de seks årskullene som er med i årets statistikk. Den første dosen med vaksine mot meslinger, kusma og røde hunder gis vanligvis ved 15 måneders alder. Tall fra vaksinasjonsregisteret viser at 96 prosent av barna har fått første dose når de fyller to år.

– Flere europeiske land har økende forekomst av meslinger. Den høye vaksinasjonsdekningen i Norge gjør at det er liten risiko for større utbrudd med meslinger her til lands, selv om vi også ser enkelttilfeller her, sier overlege Øystein Riise ved Folkehelseinstituttet.

Skepsis merkes i liten grad

Ifølge Folkehelseinstituttet utgjør reell vaksineskepsis bare en liten del av gruppen som ikke er registrert som vaksinerte.

– Det er først og fremst tekniske problemer, at folkeregisterdata ikke er oppdatert og at etterregistrering mangler som er de viktigste forklaringene på at barn fremstår som uvaksinert i SYSVAK. I tillegg kommer de barna som av medisinske grunner ikke kan få enkelte vaksiner, sier Evy Dvergsdal.

Publisert: